Foei

Van start!

Man en vrouw zitten in een rijkelijk van zonlicht voorziene woonkamer aan een grote eettafel te genieten van een overheerlijk, rustgevend kopje thee. Het uitzicht is overduidelijk landelijk groen en weids. Niet zichtbaar voor de theedrinkers klinken in rap tempo luider en drukker wordende geluiden van spelende kinderen. Materialen van onbekende samenstelling botsen met grote doortastendheid tegen elkaar aan. Het is duidelijk: hier gaat binnenkort iets stuk.

Het kan het in een staat van totale ontspanning verkerend stel weinig schelen. Hun blikken zijn naar binnen gekeerd, het gezicht wordt gedomineerd door een gelukzalige maar subtiele glimlach. Plots zwelt het kabaal buiten aan tot een ware climax die eindigt in het geluid van voorwerpen die een voortijdige dood sterven. De man des huizes staat op, loopt bedachtzaam naar het raam, opent het, steekt zijn vinger in de lucht en roept met bescheiden nadruk ‘foei!’ De boodschap van de hiervoor geschetste tv-reclame is duidelijk: je wordt zo heerlijk relaxed van thee van merk ‘X’ dat je je nergens over druk maakt.

Ik moest aan deze reclame denken toen ik vanochtend een bericht las over de nieuwste uitvinding uit de laboratoria van Philips: het OLED-raam. Dit type beeldschermen maakt gebruik van organische leds die volledig doorzichtig zijn als het beeldscherm uitstaat. Pas als dit beeldscherm van Philips is ingeschakeld, maakt deze transparantie plaats voor bijvoorbeeld de beelden van een televisieserie of computerprogramma. Het beeldscherm zou daarom als een raam kunnen worden gebruikt, ware het niet dat het prototype dat onlangs op een vakbeurs werd getoond, slechts twaalf centimeter breed is. Pas over vijf jaar verwacht Philips een beeldscherm op de markt te brengen met de omvang van een modern tv-toestel, of een bescheiden raam.

Stel dat het echt zo ver komt en dat deze beeldschermen weliswaar duur zijn (vast minimaal de prijsklasse van de plasmabeeldschermen van tegenwoordig), maar niet volledig onbereikbaar. Stel dat het hiervoor geschetste stel over vijf jaar bezwijkt voor de verleidingen van dit beeldscherm en het raam met landelijk groen uitzicht vervangt door een OLED-raam met eveneens landelijk groen uitzicht, althans totdat het toestel wordt ingeschakeld. Stel dat het stel op een zonnige zondagmiddag weer eens uiterst ontspannen zit te genieten van hun favoriete thee, en vanaf de eettafel een natuurfilm bekijken op hun OLED-raam. Hun kinderen zijn ouder maar nog niet rustiger geworden en leven zich heerlijk uit met een echt lederen voetbal. Het geplof van de bal op de muren komt angstvallig dichtbij, maar de theedrinkers horen het niet, afgeleid als ze zijn door de thee en de scènes op hun hypermoderne tv-raam.

De schrik en verbijstering zijn dan ook enorm als de natuurfilm wreed verstoord wordt door een enorme knal, gevolgd door glasgerinkel en het geluid van een stuiterende bal die in de huiskamer achteloos nog wat restschade aanricht. Wedden dat de rustgevende ingrediënten van thee van merk ‘X’ niet volstaan om de man zich te laten beperken tot een flegmatiek ‘foei’…

Scroll Up

Pin It on Pinterest