Franse Grote Broer

Het illegaal uitwisselen van muziek via internet houdt de gemoederen van vooral de rechthebbenden flink bezig. Er is al veel bedacht om het tegen te gaan, waarbij vooral de rechtszaken die de Amerikaanse platenmaatschappijen tegen mensen voerden veel stof hebben doen opwaaien. Dat is één manier om te proberen het illegaal downloaden van muziek tegen te gaan. Er zijn ook andere, meer sympathieke manieren te bedenken.

Je zou bijvoorbeeld als een groep Canadese artiesten kunnen redeneren en tot de conclusie komen dat rechtszaken of techniek het illegaal uitwisselen van muziek nooit tot een halt zullen brengen. Hef daarom maar een zogenaamde ‘downloadbelasting’ voor iedereen met een internetaansluiting. Het geld gaat naar de artiesten, die uiteindelijk ook het meest recht hebben op een vergoeding voor de muziek die ze hebben gecreëerd en uitgevoerd.

Je zou natuurlijk ook nog drastischer tekeer kunnen gaan als de Amerikaanse platenindustrie en mensen gewoon hun internetaansluiting afpakken als ze betrapt worden op illegaal downloaden van muziek. Dat is precies wat de Franse regering van plan is nog dit jaar te gaan doen. Wie betrapt wordt, krijgt één waarschuwing per e-mail. Gaat deze persoon desondanks door met illegaal downloaden, volgt een officiële brief en uiteindelijk wordt hij zelfs compleet afgesloten van internet.

Behoorlijk vergaand inderdaad, maar volgens mij niet erg reëel. Ten eerste zal er dus een instituut in het leven moeten worden geroepen dat alle Fransen met een internetverbinding in de gaten gaat houden. Als de regering het serieus wil aanpakken, moet dit dus 24 uur per dag en 7 dagen per week gebeuren. Nog los van de kosten die dit met zich meebrengt, lijkt het me praktisch ook nauwelijks haalbaar. Die Franse ‘Big Brother’ zou bijvoorbeeld wel kunnen zien of er vanaf een bepaald IP-adres wordt gebruikgemaakt van een netwerk waar veel bestanden illegaal worden uitgewisseld. Maar dan moet ook nog onomstotelijk worden bewezen dat degene die aan het downloaden is, geen recht heeft op dat bestand. En dat voor al die miljoenen internettende Fransen, dag in dag uit…

Het persbericht meldt verder dat het plan is opgesteld in samenwerking met tientallen belanghebbende organisaties, waaronder de muziekbranche. Ik snap dat ze iedere gelegenheid aangrijpen om hun rechten te beschermen, maar zien zij deze bezwaren dan zelf niet? En trouwens: geven Franse providers zomaar de identiteit prijs van iemand met een internetaansluiting met vast IP-adres? Daar moeten in Nederland toch behoorlijk zware beweegredenen voor zijn, heftig criminele activiteiten bijvoorbeeld. Het vermoeden van illegaal downloaden van bestanden is voor een provider als XS4ALL bijvoorbeeld geen reden om naam, adres en/of e-mail van een abonnee prijs te geven. Dat ligt in Frankrijk vermoedelijk iets anders. Of misschien ook niet, want het Franse parlement moet het voorstel eind dit jaar nog goedkeuren.

Scroll Up

Pin It on Pinterest