‘Franse wet stimuleert muziekpiraterij’

Afgelopen week keurde het Franse parlement een wetsvoorstel goed dat Apple dwingt om muziek die via de iTunes wesbite in Frankrijk wordt verkocht, geschikt te maken voor andere mp3-spelers dan de iPod. Apple reageerde tamelijk verbolgen: ‘Deze wet is door de staat gesponsorde muziekpiraterij’.

Het is overigens nog maar een wetsvoorstel en nog geen wet. En ook al wordt het een wet, dan moet ie natuurlijk nog gehandhaafd worden. Maar laat dat maar aan de Fransen over, want die hebben weinig op met de Nederlandse gedoogcultuur, alhoewel…

Hoe dan ook, Apple is niet blij met dit wetsvoorstel. De iTunes webwinkels zijn immers een schoolvoorbeeld van een zeer goed geïntegreerde verkoopmachine, waar de gelijknamige webwinkel en software op de pc van de gebruiker naadloos samenwerken met de spelers die de muziek en videobeelden moeten afspelen, de iPods in vele smaken dus. Alhoewel Apple uiteraard zoveel mogelijk muziek via iTunes wil verkopen, wenst de firma uit Cupertino daarnaast wagonladingen vol met iPods af te blijven zetten. Het succes van iTunes moet de verkoop van iPods nog verder opstuwen en vice versa. De Franse wet betekent het verbreken van deze commercieel zeer gezond gebleken simbiose.

Er is echter nog meer aan de hand. Apple spreekt in het persbericht vooral over het feit dat de Franse wet muziekpiraterij bevordert. Apple’s FairPlay, het digital rights managementsysteem (drm) dat oneigenlijk gebruik van muziek en video moet tegengaan, werkt namelijk ook slechts met de software en hardware van Apple. Als muziek uit iTunes ook op andere mp3-spelers afgespeeld moet kunnen worden, zou deze bescherming verloren gaan en kan de koper met de muziek doen wat ie wil.

Nog even los van het feit dat het merendeel van de kopers sowieso het gevoel heeft dat er met gekochte muziek gedaan mag worden wat maar kan, is het hele drm-systeem van Apple een wassen neus. Al vrijwel direct bij de introductie van de webwinkel iTunes werd door diverse technologiewebsites fijntjes op de tekortkomingen van FairPlay gewezen. Er kan namelijk (legaal) een cd gebakken worden van in iTunes gekochte nummers, en die zijn weer als mp3 zonder drm in iTunes of een ander programma te rippen. Fluitje van een cent. Ook zijn er andere manieren om FairPlay te omzeilen, dus iTunes heeft al van meet af aan een enorm beveiligingslek.

Dat Apple nu zo hoog van de toren blaast heeft waarschijnlijk meer te maken met het te vriend houden van de muziek- en video-industrie. ‘We bewaken jullie auteursrechten heus wel goed hoor jongens’, lijkt Apple hiermee van de daken te schreeuwen. Oké Apple, en nu weer terug in je hok. Ga maar weer prachtige nieuwe dingen bedenken waarmee je ons blij maakt. Braaf…

Scroll Up

Pin It on Pinterest