Gamen slecht voor het milieu

Van start!

Het NRDC, een Amerikaanse instantie die zich bezighoudt met manieren om de energieconsumptie van het land in te dammen, heeft berekend dat gamers behoorlijk veel energie verspillen doordat ze hun machines niet uitzetten.

De hoeveelheid stroom die spelcomputers als de Xbox en PlayStation verbruiken moet volgens deze organisatie niet worden onderschat. Het verbruik neemt bovendien niet of nauwelijks af wanneer de computer niet wordt gebruikt. Een gemiddelde gamer zou zich daarom jaarlijks honderd dollar kunnen besparen door zijn spelmachine uit te zetten wanneer hij klaar is met gamen.

Natuurlijk is een besparing van honderd dollar over een jaar bij lange niet voldoende motivatie om gamers hun computer uit te laten zetten. Dit is te ondervangen door spelcomputers uit te rusten met software die het apparaat na een bepaalde tijd automatisch uitschakelt. Het probleem is dat deze software of apart geïnstalleerd moet worden, of zo diep in de menustructuur zit weggestopt, dat iemand wel heel erg gemotiveerd moet zijn om z’n spelcomputer zichzelf automatisch te laten uitschakelen.

De milieuorganisatie NRDC heeft ook gemeten hoeveel energie spelcomputers verbruiken. De Xbox van Microsoft jast er al spelend zo’n 119 watt doorheen, meer dan een gemiddelde pc thuis verbruikt. De Playstation van Sony heeft zelfs 150 watt nodig om te functioneren, terwijl de Wii van Nintendo slechts 16 watt nodig heeft, minder dan de meeste laptops. Tot slot nog een leuk getal om aan te geven hoeveel er kan worden bespaard: het NRDC heeft berekend dat er in de gehele VS jaarlijks een hoeveelheid stroom wordt verbruikt die voldoende is om de stad San Diego een jaar lang van stroom te voorzien. De boodschap lijkt me ook hier in Europa duidelijk: uitzetten die spelcomputer!

Scroll Up

Pin It on Pinterest