(Geen) marathonvoorbereiding

GO!

Het afgelopen weekend voor het eerst in lange tijd dertig kilometer op één dag hardgelopen. Het ging prima, maar of de benen over twee weken toe zijn aan een hele marathon, daarover geeft deze test geen uitsluitsel.

Na het record op de marathon van Eindhoven was eind oktober een nieuw doel snel gevonden: de Two Rivers Marathon. Ruim veertig kilometer over de dijken langs Maas en Waal met winterse temperaturen, het leek me ideaal. Nog geen twee weken na het hervatten van de training, stond ik op een dinsdagochtend met een enorme kramp in het rechterbeen op. Of beter: probeerde ik uit bed te komen. Iedere beweging leidde tot heftige krampaanvallen en pijnscheuten van bil tot de tenen. Dat het lijf nog in staat bleek om op het werk te komen, was een mengeling van doortastende overmoed en een wonder.

Slapen bleek met de ischias twee weken een drama. In een soort yoga-voor-gevorderden-houding wist ik in samenwerking met kussens beneden op de bank in slaap te komen, maar zodra het lijf een kleine omdraaibeweging inzette, sloeg de kramp weer door mijn been. Klaarwakker, vaak tot de wekker afliep. Gelukkig leverden wandelen en hardlopen geen problemen op. Vooral met hardlopen verdween de pijn in het been al na een paar honderd meter. Trainen was dus mogelijk, alleen zonder zware belasting en niet veel langer dan zes kilometer, want de rechter beenspieren waren behoorlijk verzwakt. Strava noteerde weektotalen van dertig, hooguit veertig kilometer, nog altijd beter dan niets.

Pas na een week of negen waren de laatste verschijnselen verdwenen en durfde ik de trainingsarbeid op te voeren. Echt serieuze afstanden en kilometerintervallen waren helaas pas in januari aan de beurt. Een week geleden de eerste halve marathonafstand sinds Eindhoven gelopen en het afgelopen weekend dus dertig kilometer. Verdeeld over een ontspannen wedstrijd in gezelschap van mijn lief en een half uurtje later dezelfde afstand naar huis.

De dag daarna met mijn lief en een van onze zonen heerlijk ontspannen rondgewandeld in hetzelfde gebied als de wedstrijd van zaterdag: het Holtingerveld. Tijd voor een korte evaluatie van deze ‘Geen marathonvoorbereiding’. Lange afstanden zijn weer mogelijk, de rug heeft er helaas een tikkeltje meer dan anders moeite mee, maar met slechts een lichte spierpijn in de benen is er toch fragiel optimisme over een goede afloop in Zaltbommel. Two Rivers, ik kom eraan!