Gehoorschade

Van start!

Een onderzoeksafdeling van de Europese Unie maakte onlangs bekend dat te veel luisteren naar muziek op een mp3-speler tot gehoorschade leidt. Dit onderzoeksresultaat van het ‘Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks’ lijkt een open deur van jewelste. Iedereen weet immers allang dat te veel en te lang blootstellen aan lawaai tot gehoorschade leidt.

Werkgevers behoren dit ook te weten en zijn daarom wettelijk verplicht werknemers gehoorbescherming te geven als sprake is van een lawaaiige werkomgeving. De onderzoekers lijken de naam van hun werkgever dus weinig eer aan te doen, want dat is immers een comité dat ‘pas ontdekte gezondheidsrisico’s’ in kaart moet brengen. Het echte nieuws is echter dat al heel snel gehoorschade optreedt, aldus de onderzoekers. Wie vijf uur per week met het volume op ‘tien’ naar muziek luistert op z’n mp3-speler, plukt daar naar alle waarschijnlijkheid een jaar of tien later de wrange vruchten van, aldus het rapport. Vijf uur in de week is voor veel scholieren gewoon de walkman op van en naar school. Dit betekent dat veel pubers in hun puberjaren ogenschijnlijk straffeloos naar hun favoriete nummers kunnen luisteren, maar als twintiger tot de ontdekking komen dat ze hun oren helaas geweld hebben aangedaan.

De roep om het volume van mp3-spelers te beperken klinkt daarom al een tijdje. Zo loopt er in de Verenigde Staten een rechtszaak tegen Apple, de fabrikant van de iPod. Een man probeert via de rechter af te dwingen dat Apple het volume van de iPod beperkt tot 100 decibel. Dat is overigens nog knap hard, want boven de 80 decibel treedt op de n duur al gehoorschade op. Apple en andere fabrikanten staan hier niet echt o te wachten, omdat zij ook heel goed weten dat het zo verdomd lekker is om je favoriete muziek hard af te spelen. Niet gehinderd door het omgevingsgeluid kunnen we ons even helemaal afsluiten van ‘de grote boze wereld’ om ons heen. Dat is nu juist het succes van al die spelers!

Daar heeft de aanklager uit de VS ook al aan gedacht: hij eist daarom niet alleen een volumebeperking van de iPod, maar tevens het verplicht uitrusten van deze mp3-speler met een koptelefoon die de omgevingsgeluiden buitensluit. Mensen hoeven hun iPod dan niet meer zo hard te zetten om te genieten, is de redenering. Er valt wat voor te zeggen, mits de luisteraars niet deelnemen aan het verkeer. En daar wringt de schoen natuurlijk: iedereen is feitelijk een verkeersdeelnemer. Geen wetgever wil immers de dood van een eigenaar van een mp3-speler op zijn geweten hebben omdat deze de claxon van een auto niet hoorde en werd aangereden. Als ik Apple was zou ik dat argument hanteren in de rechtszaal. Aan de andere kant: als ik wetgever was, zou ik het geluidsvolume van alle mp3-spelers in de wereld zodanig beperken dat iemand wel erg veel moet luisteren om de oren te beschadigen. Het zal een behoorlijke, zo niet onmogelijke klus worden om dat in alle landen af te dwingen, maar feitelijk kunnen we niet anders. Onze eigen gezondheid en vooral die van onze kinderen moet tenslotte voorop staan!

Scroll Up

Pin It on Pinterest