Geld verdienen met foto’s

Het succes van websites als Picassa en Flickr heeft velen ‘geïnspireerd’ ook een website op te zetten waar ‘iets’ met foto’s kan worden gedaan. Met het gevaar dat mensen door de bomen het bos niet meer zien en geen van die sites ooit een bedreiging zal vormen voor de eerde genoemde voorgangers. Wellicht meer kans van slagen heeft de nieuwkomer Photrade.

Op het eerste gezicht lijkt deze nieuweling als twee druppels water op de andere fotowebsites. Iedereen kan er foto’s op plaatsen, die anderen dan weer kunnen bekijken. Het grote verschil is dat Photrade er een commercieel model omheen heeft bedacht waarvan iedereen in principe kan profiteren. Het is een soort marktplaats en/of veiling waar aanbieders en afnemers samenkomen. Leveranciers van stockfoto’s presenteren hier hun afbeeldingen en geïnteresseerden kunnen deze uiteraard bestellen.

Maar ook amateurfotografen mogen hier hun afbeeldingen plaatsen en ook zij kunnen eraan verdienen. Het systeem achter Photrade koppelt de inhoud van de foto’s door middel van tags (steekwoorden) aan relevante advertenties in de vorm van één regel tekst onderaan in het fotokader. Wie bijvoorbeeld een amateurfoto van een prachtige motorfiets bekijkt, kan onderaan deze foto een wervende tekst over de lokale motorzaak tegenkomen. Dat is dus het verdienmodel voor de bedenkers van Photrade, maar ook voor iedereen die foto’s beschikbaar stelt. Amateurfotografen kunnen daarnaast geld verdienen met hun foto’s als deze de aandacht weten te trekken van een bedrijf dat op zoek is naar een bepaalde foto. Het zal voor velen wel niet zijn weggelegd, maar als iemand op deze manier opvalt, kan ie ook direct goed binnenlopen.

Het lijkt niet onlogisch dat vooral dit feit veel mensen ervan overtuigd dat het goed is om hun foto’s op deze website te plaatsen. Ze hoeven daarbij niet bang te zijn dat hun werkjes gestolen worden. Photrade past diverse watermerktechnieken toe om foto’s oninteressant te maken voor dieven. Al met al is het een aantrekkelijke deal voor iedereen die leuk kan fotograferen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest