zonsondergang oeverlanden

Geloof

GO!

Geloof het of niet, maar er bestaan bureautjes die mensen met spirituele zaken als het leggen van tarotkaarten proberen aan het werk te krijgen. Het UWV vindt het allemaal best, zolang er maar resultaten zijn.

Een klein brokje nieuws met een glimlach houd me al een paar dagen bezig. Een week of wat geleden publiceerde de Volkskrant de resultaten van een eigen onderzoek naar bureaus met een spirituele inslag die arbeidsongeschikten en werklozen helpen aan een baan te komen.

Uitkeringsinstantie UWV blijkt zich te kunnen vinden in het feit dat enkele tientallen werkzoekenden een dergelijk bureau inschakelen en met behulp van tarotkaaren, horoscopen en allerlei zelfontwikkelingscursussen proberen helder te krijgen welk soort werk geschikt voor ze is.

Dit bericht roept waarschijnlijk drie typen reacties op. De eerste reageert vol ongeloof dat geld wordt besteed aan dit soort totaal niet wetenschappelijke zaken, de tweede groep gelooft heilig in deze spirituele aanpak en vindt het dus vanzelfsprekend dat mensen zo naar werk mogen zoeken, en dan hebben we nog de derde groep die er eigenlijk ook niet in gelooft, maar wel van het placebo-effect heeft gehoord. `Ja, als je er maar in gelooft hè, dan werkt het toch wel.`

Het UWV behoort waarschijnlijk tot geen van deze geloofsgroepen. Hier regeert mogelijk het pragmatisme van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. En baat het wel, dan is dat mooi meegenomen. Best wel bijzonder, vinden jullie ook niet?