Geluidspuzzel

2 min leestijd

Het valt soms niet mee om drie kinderen in goede banen te leiden. De mannen zijn enthousiaste jongens, maar samen ook vaak vele malen te druk. Ja, natuurlijk mogen ze met elkaar spelen. Het is een tweeling, die zijn tenslotte door het lot met elkaar verbonden.

Maar ze moeten zich van ons ook heel regelmatig afgescheiden van elkaar vermaken. Zelf komen ze nooit op het idee. Jammer, want als we ze eenmaal apart aan het spelen krijgen, vinden ze het meestal heerlijk. Ze leren er helaas weinig van. Verstrengelen direct in elkaar als we de scheiding opheffen.

Het kost behoorlijk veel energie om die scheiding voor elkaar te krijgen. Josse en Tamas hebben er namelijk vrijwel nooit zin in. Denken ze. Willen daardoor ook nooit iets doen. Besluiten ze. Gelukkig zijn ze nog ontvankelijk voor een goed idee van ons. Valt mij wat zwaarder dan mijn lief, dat bedenken van aantrekkelijke bezigheden. Het is meer haar talent. Maar voor ons beiden is het iedere dag een puzzel die gelegd moet worden.

En dan loopt er ook nog een oudere dochter rond. Umai kan zich heel goed zelf vermaken. Beneden kan ze heerlijk knutselen of tekenen. Soms besluit ze naar haar slaapkamer te gaan. Nauwelijks gedempt rolt de muziek dan uit haar gettoblaster over de trap naar beneden. Kan me dit nog heel goed herinneren van mezelf. Ze is druk bezig een persoonlijkheid te worden. Zelfstandigheid is goed, maar ze wil natuurlijk ook wel eens gewoon spelen met haar broertjes. Lukt soms, soms ook niet. De puzzel wordt groter.

En wat doe je dan als de een met de Wii wil spelen, de ander tv wil kijken en de derde op YouTube naar films van vleesetende planten wil kijken en er eten op tafel moet komen? Als tijdens de middag de creatieve ideeën zijn opgebruikt? Dan wint het pragmatisme. Je geeft ze hun zin in de wetenschap dat het dan even rustig is. Blijft over een geluidspuzzel. Geen nood, dat probleem is hier allang opgelost. Twee kinderen kijken met een koptelefoon naar de tv. Kan de derde ongestoord geluid maken achter de computer. Portje, Lidia?

Scroll Up

Pin It on Pinterest