Geruisloos scherpstellen

Het is vakantietijd en verspreid over de hele wereld wordt er weer heel wat afgeschoten, met digitale camera’s wel te verstaan. Of het nu een foto- of een filmcamera betreft, ze hebben allemaal een mechanisme waarmee scherp kan worden gesteld. Door de afstand tussen de lens en de lichtgevoelige chip te variëren, wordt scherp gesteld op de familie op het terrasje aan de Costa del Sol, de ondergaande zon in de Noorse bergen, het naambord met hoogteaanduiding van de Col de la Bonnette , enzovoort.

Camera’s gebruiken voor dit scherpstellen bijna zonder uitzondering een mechanisch systeem. Op zich is hier niets mis mee, al kleven er wel wat bezwaren aan deze methode. Er zijn bewegende delen nodig en die kunnen slijten. Ook maken ze geluid en dat kan met name bij filmcamera’s vervelend zijn. Bovendien kost het relatief veel energie om die onderdelen in beweging te krijgen en het kost tijd omdat stilstaande onderdelen zich volgens de Eerste wet van Newton nu eenmaal verzetten tegen het in beweging zetten.

Een nieuw type lens kent al deze bezwaren niet: de vloeibare lens. Bedrijven als Philips en Varioptic zijn er al mee bezig, waarbij laatstgenoemde onderneming al diverse toepassingen heeft in onder andere mobieltjes, fotocamera’s en webcams. De werking van een vloeibare lens is gebaseerd op het verschijnsel dat water en olie elkaar afstoten. In een cilinder van 0,1 mm tot 3 cm doorsnede ligt een laag water en een laag olie. Op het grensvlak daarvan zitten elektrodes. Door spanning op die elektrodes te zetten, wordt het water daar naartoe getrokken. De olie geleid gaan stroom, maar mengt zich ook niet met het water. Het gevolg is dat het water hol gaat staan en de oliekolom die ruimte direct opvult. Aangezien de lichtbreking van olie anders is als van water, gaat het holle grensoppervlak tussen olie en water zich gedragen als een lens. De bolling wordt meer of minder door de spanning op de elektrode te variëren.

Het scherpstellen met dit systeem gebeurt heel snel, er komen geen mechanische delen aan te pas, het is geluidloos en het kost bijzonder weinig energie. Allemaal zaken die goed van pas komen in mobiele apparatuur, waar de levensduur van de accu echt een belangrijk aspect is van het gebruiksgemak. Hoeveel mensen deze zomer geruislos en snel hun camera’s scherpstellen is mij niet bekend. Maar het worden er vast per jaar meer en meer.

Scroll Up

Pin It on Pinterest