Gevaarlijke helling

1 min leestijd

Zo, de eerste serieuze klimkilometers van het seizoen zitten er op. De Lemelerberg, Hellendoornse berg, Holterberg en Luttenberg behoren natuurlijk niet bepaald tot de buitencategorie. Allemaal met de ketting op het buitenblad te nemen, maar dat is verder niet belangrijk eigenlijk. Waar het om gaat, is dat de Sallandse heuvelrug een omgeving is waar een fietser het gevoel krijgt in de heuvels te rijden. Op fietsafstand van je woonplaats, heerlijk toch?

Dat gevoel is het sterkst op de Holterbergweg, waar een aantal klimmetjes en afdalingen zich aaneenrijgen. De route is niet alleen afwisselend door de pieken en dalen van het asfalt, ook het landschap verandert steeds van karakter. Bossen, heidevlaktes, weidse uitzichten en donkere bossen begeleiden de wielrenner op weg naar Holten.

Onderweg besluit de racer de Motieweg eens van de andere kant te nemen. De afdaling dus. De hoop dat er op de top een waarschuwingsbord met hellingspercentage staat, blijkt niet ijdel. Ik ben gewaarschuwd, ik ga een gevaarlijke helling afdalen. Dit is dus het tweede bord op de Holterberg dat aangeeft dat we iedere meter vooruit ook tien centimeter omlaag denderen. Uniek voor dit deel van Nederland. Hoezo ‘het gevoel in de heuvels te rijden’? Dit IS gewoon heuvellandschap en die klimkilometers tellen dus echt.

Scroll Up

Pin It on Pinterest