Gevoel van vrijheid

Van start!

Toen in de jaren negentig de economie na lange tijd weer aantrok, beleefde het motorrijden een ongekende opleving. Artsen, advocaten, en bekende Nederlanders, die toen nog geen BN’ers waren want we kenden dat woord nog niet, rolden over elkaar heen om in ‘de bladen’, in televisieprogramma’s en op de radio de loftrompet te steken over ‘het motorrijden’.

En het kan aan mijn vooringenomenheid over deze tweewielige nieuwlichters hebben gelegen, maar ergens in hun relaas dook steevast de opmerking op dat ‘het gevoel van wind in je haar en de vrijheid’ dé reden was om te gaan motorrijden.

Dat was dan het punt waarop ik meestal afhaakte. Wat nou gevoel van vrijheid, wie op de motor stapt ontvlucht zijn jachtige bestaan voor een uurtje, de druk van een net iets te hoge hypotheek met een rentepercentage op nokhoogte gekocht, de gedachte aan die achtenveertig maanden aflossing van het zojuist gekochte stalen ros, de ellende van een onontkoombare echtscheiding, kinderen wier geklier op regelrecht terrorisme begint te lijken, een baas die het bloed onder je nagels haalt, Oranje dat zich weer eens niet voor een eindtoernooi heeft geplaatst, noem maar op.

Heel legitieme redenen om hier even van weg te scheuren, maar zouden die mensen hier nu echt vrij van zijn geworden? Natuurlijk niet, ze scheurden met dezelfde snelheid weer terug naar het leven dat ze juist trachtten te ontvluchten. Terug naar de verplichtingen, obligate uitjes, stress, teleurstellingen en de ratrace waarvan we allemaal zeggen dat we er een hekel hebben, maar waar zelden iemand echt uit stapt. Vrijheid voor een uurtje of wat dus, maar het waren echt geen vrije geesten die in die jaren reclame maakten voor ‘het motorrijden’.

Nee, dan Linda Botherstone uit het Australische Perth. Deze 61-jarige dame mag wat mij betreft vrijuit spreken over het gevoel van vrijheid dat zij ervaart op de motor. Deze vrije geest heeft namelijk op de motor de hele wereld rondgereisd en haar ervaringen op een website vastgelegd. Ziet er niet uit, maar de inhoud is een lesje aan diegene die hun gevoel van vrijheid verwarren met echte vrijheid. Surf daarom naar deze website en snuif dit heerlijke gevoel op.

Scroll Up

Pin It on Pinterest