‘Google Earth moet voor maximum gaan’

Op internet een plattegrond vinden van een stad, inclusief gegevens uit de Gouden Gids is niets nieuws. Daarnaast een driedimensionale presentatie van de stad, woonwijk of straat, of een satellietbeeld hiervan aangeboden krijgen echter wel. Steeds meer zoekmachines combineren dit soort gegevens tot één geïntegreerde en eenvoudig te gebruiken toepassing op internet. Virtueel door een stad of streek reizen komt hierdoor een stuk dichterbij.

Het laatste voorbeeld van dit soort internetdiensten is Virtual Earth van Microsoft. Internetgebruikers kunnen een locatie opzoeken, waarna het programma naar behoefte een plattegrond van de omgeving presenteert, of een satellietfoto ervan of een foto waar overheen het wegennet is getekend. In een apart zoekveld kunnen adressen van het lokale zakenleven, middenstand, culturele instellingen, enzovoort worden gevonden. Zoekresultaten kunnen worden opgeslagen voor later gebruik.

De gratis dienst van Microsoft heeft nog een handige functie voor computergebruikers onderweg,‘Locate Me’ geheten. Mensen die via een WiFi-toegangspunt of via een standaard internetverbinding online zijn, kunnen aan Virtual Earth vragen waar ze zijn. Het programma geeft dan op basis van de coördinaten van het WiFi-toegangspunt of het IP-nummer van de internetverbinding waar iemand zich bevindt. Ook hier kan naar believen een foto van het gebied, plattegrond of combinatie daarvan worden getoond en zijn de Gouden Gids-gegevens beschikbaar.

Nog niet beschikbaar, maar er wordt volgens de softwaregigant hard aan gewerkt, is de mogelijkheid om een luchtfoto te bekijken van het gebied die onder een hoek van 45 graden is gemaakt. Het getoonde gebied krijgt hiermee perspectief en dat verhoogt de werkelijkheidsbeleving, aldus Microsoft.

Diegene die het concurrerende programma Google Earth gebruikt, hoeft op laatstgenoemde mogelijkheid niet te wachten. Google Earth toont namelijk nu al niet alleen satellietbeelden van een locatie die mensen hebben opgezocht, inclusief de gegevens over wegen, middenstand, enzovoort, maar ook driedimensionale presentaties van bepaalde gebouwen en landschappen. Mensen kunnen zo virtueel door een driedimensionale stad of landschap reizen en deze trip ook opslaan voor later gebruik.

De standaardversie (leverbaar voor Windows en Mac OS X) is gratis. Wie GPS-functies wil gebruiken moet twintig dollar per jaar neertellen en professionals kunnen voor een twintigvoud hiervan onder andere hogeresolutiebeelden afdrukken van de satellietfoto’s die ze hebben gevonden met Google Earth.

Microsoft en Google staan niet alleen in hun inspanningen op geografisch gebied, ook online boekenwinkel Amazon en zoekmachine Yahoo introduceerden onlangs enigszins vergelijkbare diensten. Hoe mooi met name de eerstgenoemde programma’s ook mogen zijn, het gaat Lars Rasmussen, technisch directeur bij Google Earth, allemaal niet ver genoeg. Ook zijn ‘geografisch kindje’ is zo geschreven dat een gemiddelde browser ermee overweg kan. ‘En dat is eigenlijk heel erg jammer’, aldus Rasmussen op de ICT-website C|NET. ‘Als een internetprogramma als Google Earth zou gebruikmaken van de allernieuwste technieken die browsers ondersteunen, krijgt de gebruiker de best mogelijke ervaring. Programmeurs zouden de grootste gemene deler overboord moeten zetten en gaan voor het maximaal haalbare’, aldus Rasmussen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest