Google officieel in mobieltjes

Dat Google werkte aan een besturingssysteem voor mobieltjes was reeds lang bekend. Afgelopen dinsdag was het dan eindelijk zover: de eerste mobiele telefoon met het besturingssysteem Android werd aan de pers getoond. T-Mobile gaat de G1 verkopen.

De prijs van het toestel en de bijbehorende abonnementen liggen in de VS iets onder de prijs van de iPhone van Apple. De specificaties zien er op het eerste gezicht goed uit: de G1 bevat een ingebakken muziekwinkel van Aamazon; speelt mp3-, AAC- en WMA-bestanden af als deze geen kopieerbeveiliging bevatten; heeft een uitschuifbaar toetsenbord, aanraakscherm, WiFi, Bluetooth en GPS-antenne aan boord; kan Word-, PDF- en Excel-bestanden lezen en werkt uiteraard als een zonnetje met de online applicaties van Google.

Alhoewel het woord iPhone gedurende de gehele persconferentie niet schijnt te zijn gevallen, zat iedereen de G1 natuurlijk direct te vergelijken met het apparaat van Apple. De eerste, voorzichtige conclusie op basis van de specificaties zijn dat het apparaat van Google, HTC en T-Mobile een serieuze concurrent is van de iPhone. Niet qua schoonheid, daar is iedereen het over eens, maar wel wat betreft de mogelijkheden.

En wellicht nog belangrijker: het besturingssysteem Android dat Google heeft ontwikkeld is volledig open source en dat geldt ook voor de software voor het ontwikkelen van programma’s voor de G1. Dat is een groot verschil met de iPhone. Apple heeft strenge regels opgesteld voor het mogen ontwikkelen van software voor de iPhone en heeft inmiddels ook al diverse programma’s uit de App Store verwijderd omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden. Aangezien er voor de iPhone in korte tijd enorm veel programma’s werden ontwikkeld, wekt dit de verwachting dat dit aantal voor het veel opener ontwikkelplatform voor Android nog vele malen groter zal zijn. Maar dat is dus speculatie. Hoe dan ook, de markt voor mobieltjes is opeens een stuk interessanter geworden!

Scroll Up

Pin It on Pinterest