Google op zoek naar uw genen

2 min leestijd

Google was ooit een sympathieke zoekmachine die bestaande zoeksites het leven zuur maakte. De Google van de afgelopen tijd lijkt echter meer op een allesverslindende geldmachine die er alles aan doet om de aandeelhouders tevreden te houden. Het laatste plan? De grootste genendatabank ter wereld.

Google is al jarenlang big business. Er is veel geld in gepompt door investeerders en deze willen hun geld natuurlijk ooit terugzien. De technici van Google werken daarom op de achtergrond keihard aan steeds nieuwe zaken die mensen naar de zoekmachine moeten lokken. De tijd dat de prima zoekresultaten alléén voldoende waren om Google flink te laten groeien, is allang voorbij. Om die aandeelhouders tevreden te houden, moet Google op z’n minst in hetzelfde tempo groter blijven worden en dat betekent dat er steeds zaken moeten bijkomen. Reclame naast de zoekresultaten, Google Earth met koppeling van gegevens uit de Gouden Gids, het zijn voor Google slechts een paar manieren om geld te verdienen.

Hier is op zich niets mis mee, mits de privacy van de bezoekers maar niet in gevaar komt. Dat is zeker het geval met het plan om de grootste genendatabank ter wereld samen te ballen in de servers van Google. In een uitzending van Zembla van afgelopen donderdag werd duidelijk dat er al een proef is gedaan met een nog onbekend Nederlands ziekenhuis, waarbij doktoren via Google konden zoeken in een database met medische informatie van mensen. Dit experiment is wat Google betreft nog maar een kleine opmaat naar een doorzoekbare genenbank met informatie van zo veel mogelijk, zo niet alle, mensen ter wereld. Brr, daar moeten we met z’n allen toch niet aan denken!

Google stoppen via de wet zal daarbij niet echt meevallen, zo betoogde Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), in Zembla. Google ontwikkelt volgens hem in een zo hoog tempo nieuwe zaken, dat het CBP het niet of nauwelijks kan bijhouden. De proef met de medische zoekmachine was het CBP bijvoorbeeld nog niet bekend. Bovendien is Google volgens Kohnstamm zo’n grote speler, dat het de mazen in de wet altijd zal weten te vinden.

De oplossing moet daarom dichter bij huis moeten worden gezocht. Wie hebben Google ooit groot gemaakt? Juist ja, wij dus. Mocht het dus echt zo ver komen dat Google meer op zoek is naar uw genen dan naar de zaken die ú wilt vinden, wordt het wat mij betreft tijd om een andere zoekmachine te gaan gebruiken. Hier worden zoekmachines met elkaar vergeleken. Op de website CompareTheSearchEngine is het heel eenvoudig om zoekresultaten van zoekmachines met elkaar te vergelijken. Kan ik mijn keuze voor een alternatief ergens op baseren. Wie volgt?

Scroll Up

Pin It on Pinterest