Gratis advies

`Handige website voor gratis, betrouwbaar advies’, luidde de kop van de e-mail die een tijdje geleden in mijn digitale postvak plofte. Het bericht werd door mij net interessant genoeg bevonden om in het mapje ‘Kopij’ te mogen staan. Deze week toch maar de moeite genomen om de website te bekijken. Iedereen met een vraag over de meest uiteenlopende onderwerpen mag een vraag stellen op. Vervolgens gaat de expert van het onderwerp waaronder die vraag valt aan de slag en geeft binnen twee etmalen antwoord, zo belooft de website.

Een blik op de lange lijst met experts levert een bijzonder bonte stoet aan mensen op die ergens verstand van menen te hebben. Veel experts blijken bij bedrijven te werken, nog vaker zijn ze de directeur/eigenaar. Mooie manier om reclame te maken voor je eigen bedrijfje, moet bijvoorbeeld ook Tuintechnisch bureau uit Nieuwleusen hebben gedacht.

Een willekeurige greep uit de lijst levert verder onder andere een kinderrechtenactiviste op met een eigen website waar de koppen en de kleuren elkaar op leven en dood bestrijden, de inhoud waar het de dame toch om moet gaan naar de vergetelheid drukkend. Goed onderwerp om voor te strijden, maar of ik nu van deze mevrouw een advies wil krijgen…

Ook aanwezig een student zonder vermelding van e-mailadres en eigen website, maar blijkbaar toch bereid de medemens met raad en daad bij te staan; een eigenaar van een Taekwondo sportschool uit Groningen, diverse financiële adviseurs en ook Volkskrant-blogger en ‘Skrijver-Skeikundige’ Willem Jansen.

Al met al hangt het denk ik van het onderwerp af of ik deze website vertrouw of niet. Als het om een advies over het aanleggen van een draadloos computernetwerk gaat, wil ik best geloven wat een expert mij hierover vertelt. Werkt het niet, dan probeer ik toch iets anders? Maar er zijn ook tal van medische en psychologische rubrieken. Daar zou ik toch een behoorlijke hoeveelheid voorzichtigheid betrachten. Maar ach, misschien ben ik te conservatief. Wijkt deze website principieel nu zoveel af van bijvoorbeeld Wikipedia, waar ook iedereen die hier zin in heeft een bijdrage mag leveren?

Scroll Up

Pin It on Pinterest