Hamsteren

2 min leestijd

Het schijnt zo te zijn dat we in het Westen in een wegwerpmaatschappij leven. Doet iets het niet, ook al is het nog niet zo oud of zelfs zo goed als nieuw, dan blijkt repareren vaak duurder te zijn dan de aankoop van een nieuw apparaat.

Te gek voor woorden natuurlijk, maar het is blijkbaar vele malen goedkoper om iets in massaproductie te produceren dan om één individueel apparaat te herstellen. Jammer, maar dan belandt het ding dus in het gunstigste geval in de speciale bakken van de afvalcentrale, en waarschijnlijk in de meeste gevallen gewoon in de grijze container.

Stukgaan hoeft natuurlijk niet de enige reden te zijn om afscheid te nemen van een apparaat, het kan ook gewoon verouderd zijn. Niet snel genoeg meer, de kabels passen niet meer op moderne apparaten, noem maar op. En dan treft zo’n apparaat vaak hetzelfde lot als zijn kapotte soortgenoten.

Meestal dan, want ik ben wat de Mac betreft toch een behoorlijk sentimentele hamsteraar. Zo staat er op de zolder een fraai druifkleurige iMac van de tweede generatie te wachten op een derde leven. Ik denk dat ik er maar een aquarium http://imacquarium.cool-mac.com/index.html van ga maken. Moet wel even een weekje knutselen voor worden uitgetrokken en er moet wat sentimentele pijn worden bestreden over het feit dat ik een WERKENDE iMac om zeep help, maar dan is ie in ieder geval weer dagelijks zichtbaar.

Ook ligt er in de huiskamer nog een inmiddels vrij verouderde iBook klaar om gebruikt te worden door dochterlief. Die speelt er heel af en toe een spelletje op, of bezoekt wat spelletjeswebsites. Als ze de kans krijgt, is de Mac van pa en ma natuurlijk direct voor haar, die is immers veel ‘cooler’. Het iBookje dreigt dus eveneens naar zolder te worden verbannen en dat stuit me eerlijk gezegd enigszins tegen de borst.

Wat ik ook kan doen, is iemand anders mijn voormalige lievelingen te gunnen. Er zijn tenslotte genoeg tweedehands spullen in de aanbieding op websites als Marktplaats en eBay. Een iets verfijndere aanpak, helaas slechts interessant voor Amerikanen, is de website Second Rotation waar mensen hun gebruikte apparaten een tweede leven kunnen gunnen. Mijn oude iMac is daarvoor kansloos, dat levert veel te weinig op, maar een goed werkende iBook maakt wellicht wél kans op zo’n tweede leven. Maar als ik eerlijk ben verzin ik liever zelf een nieuwe toepassing om zo nog wat langer van het fraaie witte hebbedingetje te genieten. En zo hamster ik waarschijnlijk nog wel wat Mac-jaartjes verder…

PS: Een nog wildere gedachten is om het inwendige van het iBookje in dat van de iMac op zolder te proppen. Dan houdt ik in ieder geval nog één stuk dagelijks te aanschouwen computergeschiedenis over.

Scroll Up

Pin It on Pinterest