Happy Planet Index

GO!

Ruim zes jaar geleden verzuchtte ik in een artikel op mijn privéweblog waarom de hele wereld toch het credo van economische groei aanhangt. Dat kan niet eeuwig doorgaan, hoezeer groei ook in de menselijke aard zit ingebakken, redeneerde ik toen.

Het is een wat naïef geschreven stukje, veel meer een verzuchting dan een essay, geschreven uit het sterke gevoel dat bijna niemand zich hierom lijkt te bekommeren. Ben ik nu echt de enige die ziet dat het anders moet? Zo'n soort gevoel.

Gelukkig blijkt dat laatste erg mee te vallen, weet ik na het lezen van het boek 'The Happiness Manifesto' van Nic Marks. Deze statisticus werkt al jaren aan een nieuwe index om de staat van zijn van landen te bepalen. Het Bruto Nationaal Product is in zijn ogen een verkeerd instrument. Het BNP indexeert alleen de economische vooruitgang van landen, zonder rekening te houden met de gevolgen voor mens en omgeving. Iets dat slecht is voor ons maar waar wel veel geld in omgaat, stuwt het BNP omhoog. En omdat hoger in de ogen van bestuurders beter is, gebeurt er niets.

Marks' speurtocht naar een betere index leverde uiteindelijk twee indicatoren op: menselijk welbevinden en ecologische stabiliteit. Het welbevinden van een land meet je door het gemiddelde te achterhalen van het aantal jaar dat inwoners tijdens hun leven gelukkig doorbrengen. De ecologische stabiliteit bepaal je door te meten hoeveel beslag een land legt op de omgeving (de 'footprint'). Een land met een te grote ecologische voetafdruk, kan die levensstijl niet volhouden. Een onstabiele situatie dus. Als je het welbevinden deelt door de ecologische stabiliteit, krijg je de 'Happy Planet Index' of HPI.

Westerse landen hebben gemiddeld heel gelukkige inwoners, maar leggen veel te veel beslag op hun omgeving en hebben dus een (te) lage HPI. Marks' boodschap aan ons is duidelijk: omarm de HPI als nationaal beleidsinstrument om op termijn gelukkige landen te kunnen blijven. Want zo kan het niet doorgaan, is ook zijn conclusie. De oplossingen, denkrichtingen meer, staan in deze korte, maar krachtige uitgave in de reeks TED-boeken. Los te koop in onder andere de iBooks Store, of onderdeel van een abonnement zoals ik onlangs heb afgesloten vanuit de TED-app. Voor nog geen dertien euro per kwartaal komt er tweewekelijks een nieuw digitaal boek mijn kant op over uiteenlopende onderwerpen als economie, psychologie, management, wetenschap, sociologie, enzovoort. Een aanrader!

Waardering

65%