Henk Bijker Bovenboerloop

GO!

Zelf hardlopen is natuurlijk het allerleukste, maar samen met je zonen de sportievelingen Lidia Hertogs, Kimberly van den Berg, Bertram Steringa en Dennis Bakker aanmoedigen tijdens de Henk Bijker Bovenboerloop was ook erg leuk!

Op weg naar Nijeveen begint het een beetje te kriebelen als ik de strakblauwe hemel en het winterzonnetje zie. 'Wat hebben ze geluk mannen', roep ik achter het stuur naar achteren. Op het parkeerterrein aan de Tussenboersweg is het lekker bedrijvig. Mannen, vrouwen en een enkele jongeling in de kenmerkende kleding bereiden zich voor op de Henk Bijker Bovenboerloop van TZT. Het gekriebel in mijn buik wordt nog iets sterker. Het zou toch wel erg leuk zijn geweest om vandaag mee te doen. Anderzijds is het voor Lidia ook erg leuk dat er dit keer eens iemand op háár staat te wachten aan de finish.

Als we uit de auto stappen, zien we Lidia en nicht Kimberly in de verte dribbelen. Ook zij zijn bezig aan de opwarming. Niet lang daarna duiken de overige twee leden van de Koeberg loopgroep op: Dennis en Bertram. Tijd voor het 'statieportret': altijd lastig om iedereen er goed op te krijgen, blijkt ook nu weer. Als de halve marathon en de 11,4 kilometer worden weggeschoten, heeft het viertal nog een kwartier om zich voor te bereiden. Josse, Tamas en ik laten hen begaan. Het wordt heel rustig na het vertrek van de halve marathonlopers, maar kort voor de start vult de Tussenboersweg zich met een leuk aantal deelnemers. Ook de 4 Mijl, een primeur voor de Henk Bijker Bovenboerloop, is gewoon een echte wedstrijd, ook al heet het officieel een 'trimloop'.

Onder luide aanmoedigingen van ons vertrekt het viertal. Ik gun uiteraard iedereen een lekkere wedstrijd, maar de aanmoedigingen zijn nu vooral aan mijn lief en hun moeder gericht. Lachend komt ze langs ons heen lopend op snelheid. De groep slingert rechts de bocht om, het begin van een lusje van vierhonderd meter om de 4 Mijl vol te maken. Mooi, dan kunnen we iedereen dus snel nog een keer zien.

Enige minuten later loopt Bertram zoals verwacht al eerste langs, kort daarop gevolgd door Kimberly en weer iets later komt Dennis voorbij. 'Mama is wel laat', hoor ik Tamas zeggen. Ik moet glimlachen, en had Lidia eigenlijk ook wel iets eerder verwacht. 'Daar is mama al', roep ik snel daarna tegen de mannen. Josse klapt en moedigt haar aan. 'Ik ben zeker de laatste', zegt Lidia in het voorbijgaan, halfslachtig omkijkend. 'Welnee joh', roep ik bemoedigend terug, 'er komt nog een hele groep hardlopers aan.' Nog enigszins verbaasd over haar vraag kijk ik haar na als ze over het fietspad langs de Schuurmansweg in de horizon verdwijnt.

We lopen terug over de Tussenboersweg in de richting van de finish en houden ons met 'Find my iPhone' op de hoogte van de vorderingen van Lidia. Tamas houdt ondertussen zijn eigen Henk Bijker Bovenboerloop in het weiland. Heen en weer gaat het tientallen keren. Dat heeft ie regelmatig even nodig. Misschien moet ik hem binnenkort ook maar eens een paar hardloopschoenen aantrekken, bedenk ik me. Vanaf iets meer dan een halfuur na de start worden achtereenvolgens Bertram, Kimberly en Lidia plus Dennis tesamen iets voor de finish door ons binnengehaald.

Bertram Steringa, Lidia Hertogs, Kimberly van den Berg en Dennis Bakker vlak voor de start van de 4 Mijl. Ze troffen het enorm: de Henk Bijker Bovenboerloop vond plaats onder strakblauwe hemel en een lekker winterzonnetje. Het was voor iedereen een mooie wedstrijd met zowaar nog PR’s ook!

Als Lidia bij het clubhuis van DOS' 46 over de finish gaat, roept de spreker om dat dit haar eerste officiële wedstrijd is. Lidia reageert verbaasd maar ook wel blij verrast. Haar knuisten ballen zich samen en met een triomfantelijk armgebaar rent ze over de finish. Als Kimberly haar vertelt dat ze de spreker snel heeft ingelicht, kunnen ze er beiden hartelijk om lachen.

Uitslag Henk Bijker Bovenboerloop