Herbert Steffny - Lopen, de complete raadgever

GO!

Herbert Steffny legt met de titel 'Complete raadgever' de lat behoorlijk hoog. Iets meer dan 300 bladzijden verder blijkt hij er in geslaagd van de veelheid aan onderwerpen die langskomen een verrassend coherent verhaal te smeden.

Herbert Steffny is afgestudeerd bioloog en bovendien een behoorlijk succesvol hardloper. Hij werd diverse keren Duits kampioen, deed mee aan de Olympische Spelen en vestigde in 2003 het Duits record op 10 kilometer voor 50-plussers. Een hardloper dus die weet wat er nodig is om je optimaal voor te bereiden op een wedstrijd.

Maar Steffny heeft ook ervaring als begeleider van mensen die met overgewicht met hardlopen begonnen en die uiteindelijk een marathon ruim binnen de 4 uur wisten te lopen. Steffny weet dus ook hoe je als amateur aan een hardloopavontuur moet beginnen dat aangenaam start en blijft.

Steffny weet helaas iets minder hoe je een vlotte tekst schrijft. Het is allemaal wat statig en soms ook wat wollig, maar dat kan ook aan de vertaling liggen. Het went overigens wel na een tijdje. Echt in de fout gaat hij in het hoofdstuk over de biologie van het hardlopen. Dit geldt met name het stuk over de verschillende manieren waarop onze spieren van energie worden voorzien. Dit is voor iedere hardloper heel belangrijk om te weten, omdat alle serieuze trainingsvormen hierop zijn gebaseerd. En juist hier veronderstelt Steffny een basiskennis waar zeker niet iedere hardloper over zal beschikken.

De rest van het boek kent juist weer een hele fijne, rustige opbouw. Steffny behandelt ieder aspect van hardlopen even grondig en met plezier, van wandelen naar walking, joggen en uiteindelijk de voorbereiding op een echte marathon. De belangrijkste zaken uit de hoofdstukken wordt regelmatig in aparte kaders samengevat, de tips van de meester zijn niet altijd even verrassend maar zeker nuttig en de hardloopschema's zijn een mooie leidraad om zelf te gaan trainen voor een bepaalde afstand.

Na de marathon houdt Steffny het nog niet voor gezien. In drie hoofdstukken komen zaken als gymnastiek, andere sporten en gezonden voeding aan bod. Allemaal ter ondersteuning van het heerlijke hardlopen, wat we volgens Steffny op deze manier ons hele leven lang kunnen volhouden. Waarvan acte!

Het boek is o.a. te koop bij bol.com

Waardering

65%