Het geheim van hardlopen

GO!

Hans van Dijk en Ron van Megen verzamelden in 'Het geheim van hardlopen' alle belangrijke en wetenschappelijk bewezen factoren die prestaties bij hardlopen bepalen. Op nuchtere en leesbare wijze brengen ze hardloopmythes om zeep.

Werktuigbouwkundig ingenieur en marathonloper Pete Riegel publiceerde in 1977 een artikel waarin hij de relatie tussen de afstand en de snelheid van hardlopers aantoonde. Op basis van grote hoeveelheden data kwam Riegel tot de conclusie dat de snelheid van hardlopers in een wedstrijd volgens een formule afneemt naarmate de afstand toeneemt. Deze afplattende kromme blijkt enorm consistent te zijn. Het maakt niet uit of je een recreant bent, of een wereldtopper, de boog is voor iedere geoefende hardloper hetzelfde! En aldus kun je op basis van je 10-kilometertijd of je tijd op de halve marathon behoorlijk nauwkeurig voorspellen hoe snel je de marathon gaat lopen. Mits je ervoor hebt getraind, maar dat spreekt voor zich.

De bevindingen van Riegel is de opening van het tweede deel van 'Het geheim van hardlopen'. Dit vormt de kern van het boek. Hier komen alle belangrijke factoren die prestaties bij hardlopen bepalen langs. De invloed van leeftijd, voeding, gewicht, training, loopstijl, schoenen, heuvels, wind, enzovoort, worden nuchter maar goed leesbaar uiteengezet en waar mogelijk voorzien van grafieken om het effect ervan op de snelheid weer te geven. De auteurs maken hierbij gebruik van hun eigen hardloopdata, maar ook van statistieken van professionele hardlopers. Het mooie aan dit alles is dat de factoren in formules zijn te vangen en door de auteurs zijn gebruikt voor hun online hardloopcalculator, die vrij te gebruiken is door iedere geïnteresseerde hardloper.

Het geheim van hardlopen gaat in deel drie verder met het ontmaskeren van een aantal hardnekkige mythes rondom hardlopen. Net als in het vorige deel van het boek baseren de auteurs hun oordelen over zaken als voeding op wetenschappelijk bewijs, of eigenlijk meer het ontbreken daarvan. Nu is het boek alweer een paar jaartjes oud en wordt er heel veel onderzoek gedaan naar het effect van voeding en alle andere zaken op prestaties, dus is het niet helemaal zeker hoe goed Van Dijk en Van Megen hun zaakjes hier op orde hebben. Dat neemt niet weg dat een nuchtere en kritische kijk op allerlei beweringen over prestatie verbeterende zaken heel nuttig is. En ook vermakelijk in dit geval.

En deel 1 dan? Hierin vertellen de auteurs waarom hardlopen zo'n fijn gevoel oplevert, waarom het zo gezond is en welke soorten brandstof je gebruikt bij de diverse snelheden en afstanden. Net als de rest van het boek wordt dit best technische verhaal keurig netjes uitgelegd. Beter dan Herbert Steffny het in zijn boek doet bijvoorbeeld.

Het is heel goed mogelijk dat 'Het geheim van hardlopen' mensen zonder wetenschappelijke inslag in eerste instantie niet aanspreekt. Dat zou jammer zijn, want het boek bevat een schat aan informatie over hardlopen. Met de informatie uit dit boek en de calculator die daaruit is voortgekomen, kan iedereen op basis van de huidige prestaties heel realistische doelen stellen voor bijvoorbeeld de marathon. Alleen al dat maakt dit boek de moeite waard!

Meer info over Het geheim van Hardlopen

Waardering

72%