Hoe werkt dat

bg_hoewerktdat
bg_hoewerktdat

Hoe werkt dat

Al eens nagedacht over de manier waarop alledaagse apparaten en technologieën in elkaar steken? De serie ‘Hoe werkt dat’ is een dappere poging de werking van uw digitale speeltjes zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

hoe werkt het touchscreen

Hoe werkt een touchscreen

Het lcd-beeldscherm van onze smartphone moet precies kunnen aangeven waar iemand op het beeldscherm drukt, deze informatie vertalen in een signaal dat het mobieltje begrijpt en ook nog zoveel mogelijk licht doorlaten.

hoewerkthet_lcd

Hoe werkt een lcd-scherm

Wie denkt in het geval van een LCD-monitor met moderne technologie van doen te hebben, komt toch enigszins bedrogen uit. Zoals wel vaker met nieuwe technologieën stammen de basisprincipes al van honderden jaren terug.

hoewerkthet_digitale_camera

Hoe werkt een digitale camera

In het tijdperk dat het grote publiek niet of nauwelijks van computers heeft gehoord, zijn medewerkers van het Amerikaanse onderzoekslaboratorium Bell Labs bezig manieren te bedenken om computergeheugen te maken.

hoewerkthet_usb_firewire

Hoe werkt USB en FireWire

Als we de relatief eenvoudige werking van USB en FireWire bestuderen, is het eigenlijk raar dat het zo lang heeft geduurd eer deze universele interfaces beschikbaar kwamen voor computergebruikers wereldwijd.

hoewerkthet_jpeg

Hoe werkt JPEG

Een van de meest gebruikte bestandsformaten is jpeg. Weinigen denken na over de manier waarop hun foto’s worden omgezet in een jpeg-bestand, nog veel minder mensen weten hoe deze techniek precies werkt.

hoewerkthet_inkjet

Hoe werkt inkjet

De principewerking van de meeste inkjetprinters lijkt zo eenvoudig, dat het een wonder mag heten dat printers een zo gedetailleerd beeld kunnen creëren. Dit geldt voor zowel de piëzo-elektrische als de thermische inkjetprinters.

hoewerkthet_mp3

Hoe werkt MP3

Als er één compressietechniek een revolutie op internet heeft veroorzaakt, is het wel mp3. Deze methode zorgde ervoor dat muziekbestanden tien keer zo klein konden worden gemaakt met behoud van acceptabele kwaliteit.

hoewerkthet_scanner

Hoe werkt een scanner

De geschiedenis van het scannen gaat ver terug. Technici slaagden er al in 1902 in om een afbeelding volgens een foto-elektrische methode te scannen, te verzenden en ontvangen. Pas vanaf 1960 raakte de ontwikkeling van de scanner in een stroomversnelling.

hoewerkthet_lossless

Hoe werkt lossless datacompressie

Ook al is breedband internet tegenwoordig gemeengoed, het blijft interessant om bestanden van zo min mogelijke grootte door de pijplijnen te sturen. Vandaar dat muziekbestanden als mp3 worden verzonden, video als mpeg en software als zip-bestand.

hoewerkthet_wavelet

Hoe werkt Wavelet en Fractal compressie

De jpeg-techniek kan bestanden weliswaar makkelijk twintig keer zo klein maken, het nadeel van deze methode is dat afbeeldingen daardoor zichtbaar in kwaliteit verliezen. Voortbordurend op de jpeg-techniek zijn daarom exotische methodes ontwikkeld.

Scroll Up

Pin It on Pinterest