Hogere productiviteit baat Mac niet

Werken met een Macintosh levert sneller resultaat dan dezelfde taken op een pc met Windows, aldus het onderzoeksbureau Pfeiffer Consulting. Het is echter minder goed nieuws dan Apple lief is, want er zal vermoedelijk geen Mac meer om verkocht worden in Windows-bolwerken.

Het onderzoeksresultaat van Pfeiffer is overigens niets nieuws. Vele jaren geleden verscheen ook al zo’n rapport met dezelfde conclusie. Werken op een Macintosh is blijkbaar productiever dan arbeid verricht op een Windows-bak. De interface van de Mac is eenvoudiger te doorgronden en makkelijker in gebruik. Dat maakt dat mensen meer tijd kunnen besteden aan het creëren van dingen. Ook zijn de machines van Apple gemakkelijker te onderhouden en dat maakt dat alle kosten die gepaard gaan met het bezit ervan (‘total cost of ownership’) lager uitvallen dan bij pc’s, ook al zijn Mac’s iets duurder in aanschaf.

Ik was destijds zo opgetogen over dit heuglijke feit, dat de superlatieven in het nieuwsartikel dat ik erover schreef bijna over elkaar heen rolden. Enige weken later belde Apple Nederland met de vraag of ze een specifieke zin uit het artikel mochten gebruiken voor reclame. Dat vond mijn uitgever goed en zo kwam het dat ik weer enige tijd later op de MacExpo in de Amsterdamse RAI vele honderden postertjes tegenkwam met mijn lyrische tekst. Daar ging mijn journalistieke onafhankelijkheid…

Misschien geruststellend voor mijn journalistieke loopbaan is dat het Apple weinig heeft geholpen. Het marktaandeel is er niet door naar ongekende hoogten gestegen. Ieder procentpuntje erbij wordt breed uitgemeten in Fan-zines als MacFan, in het mei/juni-nummer overigens zowel de brenger van het meest recente gunstige rapport van Pfeiffer als een juichend artikel over de stijging van het marktaandeel van Apple in Nederland naar 2,8 procent. Aangezien dat een stijging van ruim anderhalf procent is, mag dat overigens best een succes worden genoemd.

De realiteit is echter dat de vastgeroeste meningen van IT-afdelingen over de Mac simpelweg niet zijn los te weken. Best jammer allemaal, want voor mij is de Mac een natuurlijke keuze, gebaseerd op de dagelijkse praktijk van het werken met een fijn besturingssysteem en probleemloos aan te sluiten apparatuur, om maar enkele van de voordelen te noemen. Wij fans moeten ons maar behelpen met het feit dat ‘de anderen’ te koppig zijn om dit genot te mogen ervaren. Lekker puh!

Scroll Up

Pin It on Pinterest