Holodeck

2 min leestijd

In de televisieserie ‘Star Trek: The Next Generation’ trokken de sterren zich met enige regelmaat terug in het zogenoemde ‘holodeck’, een ruimte waarin virtuele werelden op zeer realistische wijze werden gecreëerd. De bemanning gebruikte deze kamer om te ontspannen in een feeëriek bos, aan het strand of welke omgeving ze maar als ontspannen ervoeren.

De ruimte was overigens ook nadrukkelijk bedoeld als trainingscentrum. Er konden situaties worden gesimuleerd waar een bemanningslid moeite mee had. Door keer op keer deze ‘realiteit’ te ervaren, kon ervaring worden opgedaan die goed van pas kon komen in de keiharde realiteit van het sterrenschip. Als ik het me goed herinner, maakte de androïde Data ook gebruik van het holodeck om belangrijke zaken als de menselijke emoties te leren doorgronden. Geen makkelijke opdracht voor een menselijke robot…

En zoals wel vaker met sciencefiction uit het verleden het geval is, komt onze dagelijkse realiteit bijzonder dicht in de buurt van de televisieseries van weleer. Zo’n holodeck probeert toch het ongrijpbare te visualiseren, en dat is precies waar Philips mee bezig is. Het elektronicaconcern ziet er toekomst in en heeft er daarom twee nieuwe concepten voor ontwikkeld die mogelijk in drie tot vijf jaar op de markt komen.

In het ziekenhuisconcept voor de toekomst denkt Philips dat het veel makkelijker moet zijn om patiënten te duiden wat ze mankeren. Niks geen röntgenfoto`s meer, maar echte animaties van bijvoorbeeld het lichaam, waarin het hart draait. Zo kun je makkelijker laten zien waar die omleiding gaat lopen, toont het concept aan. Het toekomstige dekbed in het ziekenhuis verandert in een multifunctionele deken waarmee de patiënt 24 uur per dag wordt gecheckt op onder meer bloeddruk, hartslag en temperatuur. Nog een leuke: een brede riem op de buik van een zwangere vrouw zorgt dat het ongeboren kind zichtbaar wordt op een scherm. Door de verschillende plekken op die band aan te raken kan het kind van allerlei andere kanten worden gezien. Het maakt de prenatale fase nog zichtbaarder.

Het hotel van de toekomst bestaat ook al in de laboratoria van Philips. Daar ligt over een paar jaar niet alleen een jetlaglicht om de reiziger van zijn vermoeidheid af te helpen, maar nog veel meer. In het nieuwe concept toonde het concern een gordijn van bomentakken dat je met een paar simpele handbewegingen voor het raam realiseert. Nog een paar keer wuiven en het is weer weg.

In het verlengde van de zojuist gepresenteerde wake-up light kan de gast in de hotelkamer ook gewekt worden door steeds feller licht door de bomen te laten schijnen om uiteindelijk de echte wekker te laten klinken. De conclusie is duidelijk: over een paar jaar behoren wij gewone stervelingen tot de volgende ‘Star Trek-generatie’.

Scroll Up

Pin It on Pinterest