Iedere dag een nieuwe Escher

Eeuwig een trap op blijven lopen kan alleen in een vervelende droom, of in een ets van Escher natuurlijk. De illustraties van deze kunstenaar zijn wereldberoemd, veelvuldig in boeken beschreven en afgebeeld en daardoor bijna tot cliché verworden, maar ondanks alles gelukkig fier overeind gebleven.

Ons gezichtsvermogen laat zich graag om de tuin leiden en omdat de meeste mensen verrast zijn als we te maken krijgen met gezichtsbedrog, zijn varianten op Escher kunstwerken erg populair. Wie zich aangesproken voelt, moet eens een bezoek brengen aan de website Mighty Optical Illusions, een waar paradijs voor de liefhebber van zaken die het menselijk oog op allerlei manieren om de tuin leiden. Een getande cirkel die langzaam lijkt rond te draaien, een zwart-witfoto van een regenboog die opeens een kleurenregenboog laat zien als ernaar gestaard wordt, enorme duiven voor een gerechtsgebouw, het zijn slechts een paar voorbeelden van de bijna onuitputtelijke voorbeelden van gezichtsbedrog die hier zijn te vinden.

Lang niet alle bijdragen zijn even verheven, maar dat geeft niet. En wat nog fijner is: de makers van de website hebben voor zowel de Mac als Windows een Widget geschreven die automatisch de `Illusie van de dag’ op het bureaublad tovert. Niet als bureaubladafbeelding, maar als kleine voorvertoning van de nieuwste optische illusie. Een klikje op deze afbeelding brengt je naar de website. Veel kijkplezier!

Scroll Up

Pin It on Pinterest