faq runningtherapie

Ik sport al. Voegt runningtherapie dan nog iets toe?

Sporten heeft over het algemeen een positief op het welbevinden van mensen. Als je al een sport beoefent, zit je waarschijnlijk lekkerder in je vel. Wanneer je regelmatig sport en desondanks stress, depressieve gevoelens, angsten of andere klachten blijft ervaren, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Deze kan je indien nodig verwijzen naar een hulpverlenende instantie. Grote kans dat ze je daar adviseren om naast de hulp die zij bieden vooral te blijven sporten. Bewegen is vaak een mooie ondersteuning van therapeutische trajecten.

Belangrijk om hier te vermelden is de vraag op welke manier je je sport beoefent. Ervaar je op je werk of in andere situaties al veel stress, dan is het misschien niet zo’n goed idee om er ‘vol in te gaan’ met sporten, of het meer dan twee keer per week te doen. Dat roept waarschijnlijk nog meer stress in je lijf op, of verergert de vermoeidheids- of burn-outklachten. In dat geval heb je misschien meer aan ontspannings- of ademhalingsoefeningen, en een minder intensieve beoefening van je sport.

Ontspanning en een lage intensiteit zijn belangrijke aspecten van runningtherapie. Het zou je dus zeker kunnen helpen je beter te gaan voelen. Toch zullen we je bij ernstige stress- en andere klachten nooit adviseren om je bestaande sport zomaar ‘in te ruilen’ voor runningtherapie. Raadpleeg eerst je huisarts.