In zijn nabijheid

GO!

De eerste keer dat het talent van Wim zich onmiskenbaar openbaart - tijdens de bonte avond van zijn middelbare school - is het voor de lezer duidelijk: het gaat niet goed komen met deze jongen.

Als Wim na drie minuten stilte losbarst met zijn voordracht, krijgt iedereen op zijn school er genadeloos van langs. Alleen Vera niet. Zij wordt de jeugdliefde van Wim. Droog maar liefdevol vertelt ze de avonturen die ze beleven. Wim is een bijzondere jongen, is haar boodschap.

Een klein stukje verderop in het verhaal verplettert Wim de reputatie van een bekende dichter door een bijna hysterische voordracht in het locale café. De dichter zet Wim op een voetstuk. Hij kan ook niet anders, want hij weet zich verslagen. De dichter nodigt de jonge belofte uit bij hem in te trekken in Amsterdam en Wim vertrekt uit zijn geboortedorp, weg van Vera en zijn jeugd.

De stormachtige ontwikkeling die Wim doormaakt wordt verteld door alle mensen die hem van dichtbij hebben meegemaakt. Vriendinnen, scharrels, dichters, tv-makers, muziekproducers, enzovoort, schetsen een tamelijk karikaturaal beeld van een wilde dichter, performer en muzikant. Wim Beest is al snel zijn bijnaam. Eigenlijk is het niet echt geloofwaardig, maar het feit dat het verhaal door zijn omgeving wordt verteld en ingekleurd, met soms prachtige tegenstellingen direct achter elkaar, maakt dat de geschiedenis van Wim de lezer toch razendsnel door het boek heen sleurt.

Het loopt inderdaad slecht met Wim af, maar hij heeft wel het laatste woord met een prachtige, liefdevol geschreven column over zijn moeder. Geschreven in 'De Grote Stad', maar met het sentiment onweerlegbaar in zijn geboortegrond, die 'Wim Beest' blijkbaar nooit echt helemaal achter zich heeft gelaten.

Waardering

85%