Intensieve kennismaking met ChiRunning

GO!

Afgelopen zondag het verjaardagscadeau dat ik van mijn lief kreeg 'uitgepakt'. Samen met haar de introductiecursus ChiRunning gedaan in Oudehaske. Het bleek een lekkere dag stoeien met een voor ons nieuwe looptechniek.

Geconcentreerd neem ik mijn positie in. Het lijf recht omhoog maar niet te gespannen, als het ware lichtjes omhooggetrokken door een touwtje aan mijn kruin. Het hoofd steekt niet naar voren en de ellebogen zijn in een hoek van negentig graden gebogen. De duimen rusten zachtjes op de handen. Ik hel in deze houding heel licht naar voren en kom daardoor vanzelf in beweging. De aandacht gaat nu naar de voeten. Het is de bedoeling dat ik niet afzet, maar de loopschoenen als het ware van de grond afpel en optil. Om ze even daarna mooi onder mijn zwaartepunt in een zo vlak mogelijk stand te laten neerkomen op de grond. Veel tijd om 'erin' te komen heb ik niet. In minder dan tien passen bereik ik een stuk strand dat afwijkingen van de gewenste manier van lopen genadeloos bloot zal leggen. Ik hardloop door een haag van acht paar ogen vier ChiRunning-passen over de aangeharkte zandstrook. Bij de laatste stap lijk de voet behoorlijk weg te zakken. "Shit', denk ik, maar als ik me omkeer ligt daar gelukkig een keurig vlak spoor.

Dit door acht hardlopers herhaalde tafereel aan de oever van It Nannewiid is het praktische sluitstuk van de basiscursus ChiRunning. Net als bij de leer van de Tai CHi is deze hardlooptechniek gebaseerd op het principe dat je moet gebruikmaken van de krachten die er al zijn. In het geval van ChiRunning is het een duo. De ene kracht is de zwaartekracht, waar je automatisch van gebruikmaakt als je het lichaam licht voorover laat hellen. De tweede kracht is de grond die onder de hardloper door schuift. Om daarvan te kunnen gebruikmaken laat je de voeten op de hiervoor beschreven wijze voornamelijk achter je lichaam ronddraaien. Zo ontstaat als het ware een wieltje dat meebeweegt met de aanstormende grond. Deze twee motortjes maken van een hardloper één groot wiel. ChiRunning is bedacht en verder ontwikkeld met het doel om met minder belasting en met meer efficiency hard te lopen.

Werkt deze hardlooptechniek? Ik kan het op basis van een dag geconcentreerd bezig zijn met ChiRunning ietwat voorzichtig beamen. We waren met z'n achten zo druk bezig ons best te doen op de oefeningen van erkend ChiRunning-instructeur Henk Hiemstra dat hardlopen opeens allesbehalve lichtvoetig was. Logisch natuurlijk, omdat je over iedere beweging moet nadenken, steeds bezig bent te voelen wat er gebeurt en ook nog een vergelijking probeert te maken met je normale manier van hardlopen! Maar soms kreeg ik het wieltje eventjes min of meer automatisch aan het ronddraaien, en dat waren wel de momenten dat ik duidelijk kon voelen dat de knieën minder belast worden. En het naar voren hellen en je 'vallend' in beweging zetten voelt best natuurlijk.

In de auto zijn Lidia en ik het aan het eind van de middag eens: hier gaan we mee verder. Enorm nieuwsgierig naar de videobeelden van onze poging tot ChiRunning zetten we koers naar Meppel. Wat zou Henk over het resultaat van onze inspanningen te zeggen hebben? We gaan het hopelijk snel zien.

Instructeur Henk Hiemstra maakte aan het begin van de dag van iedere deelnemer een video en voorzag dit van commentaar. Hoofdpunten bij mijn 'nulmeting' waren de hiellanding en mijn hoofd dat schuin omhoog kijkt tijdens het lopen. Na een reeks oefeningen in de sporthal, gevolgd door hardloopoefeningen in de omgeving van Oudehaske, werden alle acht cursisten weer op de film gezet. Lidia en ik moesten erg lachen om het overdreven wieltje dat mijn benen maken. Het ontlokte Henk de opmerking 'dat de voeten wellicht iets te veel omhoog kwamen voor mijn snelheid'. Ik was inderdaad heel erg mijn best aan het doen om de voeten netjes 'af te pellen' en op te tillen. Houding van het hoofd is beter, maar neiging tot de hiellanding is nog steeds sterk aanwezig. En tot slot de proeve van bekwaamheid: het ChiRunning-loopje door aangeharkt zand. Lidia brengt het er prima vanaf.