Internet is geschiedenis

1 min leestijd

Het is tegenwoordig misschien lastig voor te stellen, maar internet was er ooit nog niet. Er was ooit een voorzichtige opkomst van het medium, pas veel later gevolgd door een doorbraak, enzovoort.

Alhoewel het medium internet in vergelijking met bijvoorbeeld de boekdrukkunst zo’n beetje een pasgeboren baby is, kent het toch al een geschiedenis. Een historie van schepen radicaal achter je verbranden, zo lijkt het op het eerste gezicht. Een bedrijf dat een website vernieuwd, bewaart de oude over het algemeen niet voor eeuwig. Weg is weg, is het credo. Dus is er wel een geschiedenis, maar die is meer te vinden in de hersencellen van mensen dan in de geheugenchips van computers, zo is de algehele opvatting.

Gelukkig voor geschiedkundigen richtte in 1996 een groep Amerikaanse enthousiastelingen het Internet Archive op. Deze club uit de omgeving van San Francisco verzamelt vanaf die dag zo veel mogelijk internetsites en maakt deze toegankelijk voor iedere geïnteresseerde. Het is er heerlijk rond struinen op deze website. Van computerbedrijven Apple en IBM zijn bijvoorbeeld al vanaf het begin websites te zien, evenals van de website van de Volkskrant. Concurrent De Telegraaf verschijnt pas vanaf 2001 in het archief. En zo kan iedereen dagen doorgaan om digitale informatie uit het verleden boven water te krijgen. En het houdt niet op bij websites, er is tevens bewegend beeld te vinden, software, geluidsfragmenten, enzovoort. Gaat dat zien!

Scroll Up

Pin It on Pinterest