iPad-hype voorbij

3 min leestijd

De iPad is alweer bijna een week overgedragen aan de volgende collega. Heel bijzonder is dat met dezelfde vanzelfsprekendheid waarmee de gezinsleden dit apparaat razendsnel omarmden, het ook weer de normaalste zaak van de wereld is dat de iPad er niet meer is.

Dochterlief zei één keer dat ze de iPad miste, maar wat ze eigenlijk bedoelde was dat ze het heerlijk had gevonden om lekker hangend in de bank filmpjes te kijken en te Hyven. De hype lijkt hier in huis dus een beetje voorbij. Terecht? Ik denk het eerlijk gezegd wel…

De iPad is een fantastisch apparaat. Goed in elkaar gezet, voortgestuwd door een besturingssysteem waarvan de concurrentie het zelf bedacht zou willen hebben, voorzien van een prachtig beeldscherm en vooral erg gemakkelijk in het doen van de dingen die we ermee kunnen doen. Dat is de oorzaak van het enthousiasme dat niet alleen hier in huis ontstond, maar ook in de rest van de wereld. Nu het stof na een paar dagen is opgetrokken, is de harde conclusie echter dat de iPad qua functionaliteit eigenlijk niets nieuws brengt.

In gesprekken met vrienden en collega’s over de iPad was dit regelmatig de rode draad. Het is een fantastisch apparaat, maar ik gebruik toch liever… Sommigen denken hierbij aan hun laptop of de kleinere variant daarvan, ikzelf meer aan de iPhone, waarvan het me steeds opviel hoe lekker licht die in mijn hand lag na een tijdje met de iPad gewerkt te hebben. En laten we even reëel zijn, de iPad brengt weinig nieuws ten opzichte van zijn bellende kleine broertje, al werken veel programma’s vanwege het stukken grotere beeldscherm merkbaar lekkerder.

De iPad is dus een overgangsapparaat. Ik denk dat we de toekomst van de computer onder ogen hebben, alleen moet de iPad die toekomst zelf ook nog zien te vinden. Eigenlijk is het niet zo moeilijk om die toekomst enigszins te voorspellen. De iPad is te groot voor mobiele toepassingen in de zin van een computer die je letterlijk in de zak steekt en overal mee naar toe sleept. De iPad is daarentegen wel klein genoeg om makkelijker mee te nemen dan een doorsnee laptop. Het beeldscherm is groot genoeg om er net zo lekker op te kunnen werken dan een laptop of een desktop pc. De iPad kan alleen nog niet alles wat een laptop of desktop kunnen, maar dat is natuurlijk slechts een kwestie van tijd.

Als Apple het vertikt om de iPad in deze richting te laten evolueren, dan doet de concurrentie het wel. We zien dus echt de toekomst van de computer, maar zover is het dus nog lang niet. Misschien typerend voor deze overgangssituatie is dat het gebruiksgemak van de iPad mij op het idee heeft gebracht een oud iBook weer nieuw leven in te blazen. Met een extern WiFi-kaartje kan ik er op de bank perfect mee tekstverwerken, mijn blog bijhouden en twitteren, de drie meest uitgevoerde zaken op de probeer-iPad. Het echte mobiele werk kan uiteraard nog steeds op de iPhone worden gedaan en de MacBook is er dan voor alle andere activiteiten.

Eerder schreef ik dat de iPad er wel komt. Dat klopt ook wel, maar het zal zeker niet de eerste generatie zijn. Iedereen hier is enthousiast over de iPad, maar er is op dit moment niets dat we niet kunnen met andere apparaten. We zijn wel zo rationeel genoeg om het dus niet verantwoord te vinden de iPad te kopen, hoe efficiënte deze meerdere functies combineert in hetzelfde toestel. Het feit dat we niet zo nodig hip hoeven te zijn, helpt een boel om dit standpunt tot nader orde in te blijven nemen. Wij zijn de hype voorbij, maar blijven als liefhebber de iPad natuurlijk nauwgezet in de gaten houden.

Scroll Up

Pin It on Pinterest