iPhone-gekte

2 min leestijd

Ik weet niet of u het weet, maar er is aan de overkant van de oceaan een hype gaande. Ja, ik weet het, daar hebben ze aan die kant van de wereld wel vaker last van, maar deze is toch wel weer het vermelden waard, als sociaal verschijnsel dan…

De afgelopen weken werden in het land van de onbegrensde mogelijkheden de dagen afgeteld met een aan waanzin grenzend ongeduld. Waar zaten die onrustige zielen dan massaal op te wachten? Ze telden met luid bonzende harten de dagen af die het duurde eer het nieuwste hebbeding van Apple echt te koop zou zijn: de iPhone. Vanaf vorige week dinsdag verzamelden fans zich al voor de winkels om het nieuwe multimediale speeltje te bemachtigen. De verkoop begon vrijdagavond stipt om 18.00 uur (plaatselijke tijd) in de winkels van Apple en partner AT in de VS.

En het werd een hit, een hele grote hit: het afgelopen weekeinde vlogen er ruim een half miljoen exemplaren over de toonbank. Met een prijs in de VS van bijna 370 euro, is er in twee dagen tijd dus een bedrag van 185 miljoen euro van eigenaar verwisseld vanwege één apparaat. Apple zegt in een persbericht te verwachten dat naast de Macintosh computers en de muziekdrager iPod de iPhone het derde verkoopsucces wordt. Nou, dat moet wel goed zitten, dunkt mij.

En omdat dit een rubriek over technische zaken is, volgt hier nog een leuk brokje tekst over de techniek in het binnenste van de kekke iPhone. Er stond namelijk niet alleen een leger gebruikers te popelen om het apparaat in gebruik te nemen, er blijken ook genoeg techneuten te zijn die erop kikken vivisectie te plegen op de iPhone.

Voor de opslag van muziek, foto`s en ander materiaal ging Apple in zee met het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung, dat speciale chips levert die overeenkomen met een waarde van ruim 75 dollar. Het aanraakscherm van de iPhone wordt geleverd door een drietal Japanse bedrijven, te weten Epson, Toshiba en Sharp. De kosten van zo`n schermpje bedragen een kleine 25 dollar.

Om de iPhone te kunnen opladen schakelde Apple het bedrijf Linear Technology in. Deze Amerikaanse onderneming is producent van een oplader die ook al wordt gebruikt in de iPod, de muziekafspeler van de Amerikaanse computerfabrikant. Op dezelfde manier kwam Apple terecht bij het Britse Wolfson Microelectronics, die tekende voor een chip voor het afspelen voor geluidsmateriaal. Ook dat bedrijf was al betrokken bij de productie van de iPod.

Apple sloot in eigen land nog meer contracten af. Zo werd Marvel Technology in huis gehaald voor de productie van een chip die draadloos internetten met de iPhone mogelijk maakt. Micron Technology, dat een notering heeft in New York, levert een sensor die de opnames regelt met de iPhone-camera. Andere leveranciers zijn onder meer Texas Instruments en het Europese STMicroelectronics.

PS: Nee mensen, hij is nog niet te koop in Europa. Apple onderhandelt hiervoor nog met telecombedrijven die op ons continent actief zijn. We wachten in spanning af.

Scroll Up

Pin It on Pinterest