iPod heeft eigen fanzine

De gekte rond Apple’s mp3-speler iPod is ook in deze weblog eerder beschreven. Het aantal mensen met deze speler blijft ook in Nederland al maar stijgen. Ook zien steeds meer producten rondom het apparaat het levenslicht. Gekte onder gebruikers én leveranciers, het is een potentieel gouden combinatie voor een uitgever. Divo, Zoetermeerse uitgever van onder andere MacFan, ziet in ieder geval brood in deze samenballing van lezers en adverteerders en heeft eind 2005 het tijdschrift iPodFan uitgebracht.

Wie een flitsende vormgeving voor een tijdschrift dat alles over en rond de iPod verwacht, komt een beetje bedrogen uit. De iPod is toch een zeer hippe mp3-speler en de sfeer rond muziek en video heeft die pretentie ook. De vormgeving borduurt echter meer voort op die van MacFan van dezelfde uitgeverij, met helaas ook de regelmatig gemaakte fout van een te grote hoeveelheid tekst op de pagina’s. Het maakt de pagina’s grijs en de artikelen minder leesbaar. Net als bij MacFan krijgt de lezer de indruk dat de makers van iPodFan ontzettend veel weten over het onderwerp en zich maar moeilijk kunnen beheersen bij het schrijven daarover.

En dat is nou jammer, want als iets uit het eerste nummer blijkt, is dat de makers een mooie mix hebben proberen te maken van onderwerpen over de iPod. Natuurlijk staan er recensies in over de nieuwste iPod, de Nano, en de Motorola ROKR, het mobieltje waar muziek met behulp van iTunes kan worden afgespeeld. Natuurlijk worden accessoires als koptelefoons behandeld.Ook de tips en trucs over de iPod liggen in de lijn der verwachting. Zelf een podcast maken is eveneens geen probleem meer na lezing van de eerste editie van iPodFan.

Maar er is meer, met soms leuke verrassingen. Zo blijkt het besturingssysteem Linux op de iPod te kunnen worden geïnstalleerd, waarna de mp3-speler ineens verandert in een draagbare spelletjescomputer die Doom tot ons brengt. Een behoorlijk technisch verhaal, realistisch ook wat betreft de inschatting van het werkelijke nut ervan, maar toch leuk om te weten. En de echte doorzetters kunnen na lezing meteen aan de slag met Linux op de iPod.

Een artikel over het modeverschijnsel iDJ iPodparty, feesten waar de DJ met een of meerdere iPods de sfeer erin brengt, legt de vinger op de zere plek van dit nieuwe tijdschrift. De iPod is sfeer en beleving en dat mist iPodFan te veel. Het blad ademt te veel de sfeer uit van de techniek en te weinig van hippe gebruikers die leuke, gekke, verrassende of ronduit kunstzinnige dingen doen met een iPod. En de vormgeving van het blad bekrachtigt deze constatering helaas nog eens.

Dus uitgever: minder techniek en meer mensen, bekrachtigd door een vormgeving die de sfeer rond de iPod oproept, en het blad heeft een betere kans om mee te liften met het succes van de iPod.

Scroll Up

Pin It on Pinterest