Jaaroverzicht

GO!

Strava publiceerde onlangs het jaaroverzicht met leuke feitjes over sporters in ons land. Best aardig, maar het project van Jonathan O'Keeffe doet veel interessantere dingen met de sportieve data die je al sportend verzamelt in Strava.

Het jaar 2016 is op een paar uur na klaar. Tijd om alles dat de afgelopen twaalf maanden is langsgekomen, te ordenen in keurige rijtjes. Het jaaroverzicht van Strava veroverde enige tijd geleden het sportieve gedeelte van internet. Het bevat best leuke feitjes over de hardlopers en wielrenners die in ons land met Strava onderweg zijn geweest. Dat Drenthe bijna onderaan staat in het rijtje 'hoogtemeters per provincie' is niet echte verrassend, want de Havelterberg, Wolterberg en VAM-berg gaan wel omhoog, maar niet bijster lang. De top tien van segmenten blijken allemaal in Zuid-Limburg te liggen. Is dat nu wel of niet verrassend? Ik ben er nog niet helemaal uit. De Afsluitdijk is ook een mooie uitdaging voor zowel hardlopers als wielrenners, om slechts één voorbeeld uit een andere provincie te noemen.

Het jaaroverzicht van Strava is natuurlijk vooral een marketinginstrument. Dat geldt nog meer voor het filmpje dat iedere gebruiker van zichzelf kan laten maken. De video toont voor iedere gebruiker enkele kenmerkende statistieken van het afgelopen jaar, maar is verder voor iedereen hetzelfde. Grappig, maar dit 'jaaroverzicht' is vooral een verleider om te delen op social media. En dan wel weer zo goed gemaakt dat deze gratis reclame voor Strava ook regelmatig opduikt op Facebook. De marketingstrategie is hiermee geslaagd dus.

Strava kan dus leuke overzichten maken, maar heeft ook een veel serieuzere kant. Zo heeft Jonathan O’Keeffe een webapp geschreven die hele mooie dingen doet met je sportieve data. Het jaaroverzicht vraagt eerst netjes toegang tot de data die je hebt verzameld in Strava en haalt vervolgens alle data van Strava binnen. De tijd die de app hiervoor nodig heeft hangt af van de hoeveelheid ritten en hardloopsessies die in je account staan. De eerste keer kan lang duren, maar daarna haalt de app alleen de nieuwe registraties binnen. De creatie van O’Keeffe tovert vervolgens allerlei overzichten tevoorschijn die in sportief opzicht interessant zijn.

De afstanden die je hebt afgelegd per activiteit, de samenvattingen per jaar, de gemiddelde snelheden en de langste afstanden per activiteit zijn de opwarmers voor nog veel interessantere overzichten. Eén van de meest bruikbare daarvan is het jaaroverzicht van segmenten. Alle segmenten van een jaar staan in een tabel, met onder andere informatie over hoe vaak je daar actief bent geweest, wat de gemiddelde snelheid van al deze 'pogingen' is en wat op het segment je beste prestatie van dat jaar is. Ter vergelijking staan er ook kolommen met eerdere jaren en een gemiddelde over alle jaren. Ieder segment in de tabel bevat een link naar de Strava-pagina van het betreffende segment. Handig om de details te bekijken. Ook het overzicht van alle activiteiten in een jaar is in sportief opzicht interessant, omdat het in één oogopslag de belangrijkste kenmerken van de activiteiten opsomt.

Wie nog meer wil doen met zijn data, kan nog meer webapps van O’Keeffe gebruiken. De 'Strava Multiple Ride mapper' bijvoorbeeld laat van een periode zien welke activiteiten je daar hebt uitgevoerd en toont de routes in verschillende kleuren op een landkaart.

PS: En dan zou ik bijna Toolbox for Strava van Marcello Brivio zijn vergeten te noemen. Deze webapp presenteert ook allerlei statistieken over de activiteiten, alleen lijkt Toolbox meer voor wielrenners te zijn gemaakt. Mocht de app uitgebreid worden met statistieken voor hardlopers, dan volgt een bespreking in dit weblog, beloofd!

Creëer je eigen jaaroverzicht