Juf Anneke

2 min leestijd

Aanvankelijk wisten we niet zo goed wat we met elkaar aan moesten, Anneke, Lidia en ik. Juf Anneke had Umai en haar klas meegenomen van de peuterklas naar de eerste. Een hele stap voor de kinderen. Aan de hand van Anneke liepen de kinderen letterlijk door een poort een nieuwe wereld in. Het begin van een grote reis, de eerste, heel voorzichtige stapjes naar volwassen worden. Juf Anneke zou deze reis gaan meemaken, een mooi gebruik van de Vrije School.

We draaiden wat om elkaar heen. Kregen niet echt hoogte van elkaar. De gesprekken liepen wat ongemakkelijk. In de tweede klas maakte Umai een heel moeilijke tijd door. Kreeg niet echt contact met haar klasgenoten, werd steeds onzekerder en kroop in haar schulp. Haar onmacht hierin raakte Lidia en mij diep van binnen. Maar het raakte Anneke ook. Zij zag de worsteling van Umai en bedacht dingen om onze lieve, kwetsbare meid te doen ontluiken.

Ergens in de aanloop naar de zomer begon hetzelfde jaar het tij te keren. Een oudergesprek met Anneke vond plaats op een van de bielzen die de zandbak van de peuterspeelplaats markeren. Het was warm die dag, maar in onze ‘vergaderruimte’ merkten we daar aangenaam weinig van. Anneke vertelde dat ze het keerpunt ook had gezien. Zei hoe ze Umai voorzichtig uit haar tent had proberen te lokken. Soms met succes, andere keren weer niet. In de schaduw van de kastanje vertelden de vochtige ogen van Anneke nog meer dan haar woorden.

Deze week heeft juf Anneke afscheid genomen van de vijfde klas. Haar klas. De kinderen mochten zich die dag uitleven op een klimmuur. De instructeurs vonden het een enorme leuke klas omdat ze steeds hoger en hoger wilden komen, vertelde Anneke vol trots aan iedereen die afscheid kwam nemen. Klas vijf legt volgend jaar zonder Anneke als klas zes de laatste etappe af. In goede handen overigens. Ik bedankte haar om haar betrokkenheid en het feit dat ze de kinderen zo mooi zag om wie ze waren. ‘ Ja, maar het zijn ook zo’n mooie kinderen’, was haar te bescheiden antwoord.

Scroll Up

Pin It on Pinterest