Kalender nodig? Surf dan naar Google!

1 min leestijd

Google bracht deze week een testversie uit van Calendar, een online kalender met mogelijkheden die toch best verleidelijk zijn. Mits Google de zelf gemaakte afspraken over de privacy van gebruikers naleeft natuurlijk.

De website Google Calendar belooft veel: iedereen met een account bij Google kan kalenders aanmaken en deze vervolgens helemaal of gedeeltelijk delen met anderen. De activiteiten op die kalenders kunnen als ‘lont’ dienen voor allerlei gebeurtenissen. Zo zou het mogelijk zijn om aan de activiteit ‘middagpauze’ het ophalen van een podcast te koppelen en deze automatisch te laten afspelen. En ga zo maar door. De online kalender werkt ook samen met alle programma’s die werken volgens de structuur van Microsoft Outlook, Apple’s iCal en kalenders die op XML zijn gebaseerd. Zo’n beetje alles dus.

Ik moet zeggen dat het best verleidelijk klinkt. Ik zat laatst te denken dat het op mijn werk best handig zou zijn als ik een digitale agenda had die ik overal zou kunnen benaderen. En dan heb ik het natuurlijk niet over een pda, maar iets dat via internet te beheren is. En nog geen twee weken later komt Google met precies zoiets uit. Grappig: ben ik nu helderziend of hebben de ontwikkelaars en marketingafdeling van de ‘eens een gewone zoekmachine’ weer eens een bijzonder goed ontwikkelde antenne voor zaken die veel mensen hebben willen? Dat laatste waarschijnlijk.

Tot slot moet ik nog even zeuren. Google belooft de gegevens op kalenders privé te houden als de bezitter dit wenst. Maar zal Google de verleiding kunnen weerstaan om de schat aan persoonlijke gegevens die zich bij succes van Calendar in de database opstapelt, niet te gebruiken voor allerlei marketingactiviteiten voor zichzelf of andere bedrijven? Ik weet het zo net nog niet, het op deze manier verzamelen van gegevens past precies in het streven van Google om zo veel mogelijk informatie naar zich toe te trekken, zoals niet lang geleden bleek toen de plannen voor een wereldwijde genendatabank bekend werden.

Scroll Up

Pin It on Pinterest