Kat-en-muisspel

Het zat er al een beetje aan te komen: Apple waarschuwt mensen die hun iPhone gebruiken met een andere telefoonmaatschappij dan AT&T en hiervoor een hack hebben gebruikt, dat dit vrije gebruik van hun mobieltje voorbij zal zijn wanneer ze de nieuwste versie van de besturingssoftware van de iPhone installeren.

Sterker nog, Apple schijnt te hebben ontdekt dat de software waarmee mensen hun iPhone modificeren om een andere telefoonmaatschappij te kunnen gebruiken, het besturingssysteem van dit kostbare mobieltje onherstelbare schade berokkent. Dit betekent dat de aanstaande update van de iPhone-software het toestel hoogstwaarschijnlijk compleet om zeep helpt. Ook diverse Macintosh-gerelateerde websites hebben al gemeld dat het heel erg moeilijk is om de iPhone weer terug in zijn oude staat te krijgen als er software is gebruikt om de sim te ontsluiten. Er schijnt een methode te zijn om dit voor elkaar te krijgen, maar dan moet je zo’n beetje programmeur zijn…

Oef, ik schreef al eerder dat er waarschijnlijk een soort kat-en-muisspelletje gaat ontstaan tussen Apple en de hackers, maar dit is behoorlijk serieuze kost. Je zal maar voor honderden dollars een iPhone gekocht hebben en erachter komen dat ie nu onbruikbaar dreigt te worden. De opmerking dat je dan maar niet moet gaan knoeien met een gloednieuw apparaat, snijdt natuurlijk een beetje hout. Maar het blijft in mijn ogen meer een principekwestie om een bijzonder duur apparaat naar eigen goeddunken te mogen gebruiken.

Apple beargumenteert aan de andere kant dat dit ook voor hen een nieuw apparaat is en dat ze daardoor niet kunnen voorspellen hoe het zich houdt als het gehackt wordt. Als het kapot gaat, straalt iets hiervan toch af op het imago van Apple, ook al kan de fabrikant er eigenlijk niets aan doen. Tja, dat standpunt is ook te billeken. Maar of het opweegt tegen de behoefte van de consument om gekochte waren vrijelijk te mogen gebruiken, ik weet het eerlijk gezegd niet.

Update: De technologiewebsite C|NET meldt dat de makers van iPhone hacks een oplossing op het spoor zijn voor het hierboven geschetste probleem. Ze beloven volgende week een oplossing te hebben. Dus dames en heren gebruikers van een gehackte iPhone: even geduld, update van deze week links laten liggen en duimen dat de hackers hun belofte inlossen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest