Klein maar fijn museum

GO!

Het Planetarium in Franeker stond al een tijdje op ons lijstje. Op een regenachtige dag in de voorjaarsvakantie zagen we eindelijk met eigen ogen het nog steeds nauwkeurig werkende model van een deel van ons zonnestelsel dat Eise Eisinga al in 1781 creëerde.

Josse en Tamas weten aardig wat van de sterren en de astronomie, dus had ik vooraf enige zorgen of het kleine museum hen los van het planetarium voldoende kon boeien. Daar was in het museum gelukkig geen sprake van, al blijken de mannen in Franeker nog veel kennis van hun ietwat vroegere passie paraat te hebben.

Het planetarium is een verrassing omdat het niet op de wand is gebouwd, maar in het plafond. Wat welbeschouwd ook de betere optie is, gezien de grootte van het mechaniek dat de zes planeten nauwgezet in beweging moet houden. De mannen konden het oudste nog werkende planetarium ter wereld wel waarderen en het mechanische gedeelte op zolder misschien nog ietsje meer.

De foto toont een item uit de vaste collectie van het kleine, maar fijne museum. Normaal baal je als fotograaf van dikke slagschaduwen, maar hier vormen ze een prachtig onderdeel van de compositie. Op Instagram komt de scène nog beter tot zijn recht.