Kloosterzielstreng

2 min leestijd

De meeste ritjes op de fiets starten met het bedenken van een route. In de meeste gevallen slaag ik erin de aaneengeregen herinneringen van vorige ritonderdelen ook echt tot een tocht te volbrengen. Soms gaat het echter mis, moet ik improviseren en ontdek ik een onverwacht pareltje.

En vanavond was het weer eens zover. Ik stap op de fiets met de bedoeling een rit na te rijden van nog geen week geleden, alleen dit keer met de iPhone in de achterzak om het rondje door het Staphorsterveld, langs Zwartsluis, terug naar Rouveen en via Staphorst en Lankhorst naar Meppel vast te leggen. Dat moet dus nog even wachten, want ergens in het Staphorsterveld kom ik erachter dat ik een afslag heb gemist en veel te noordelijk uit dreig te komen.

Noodgedwongen nu wel goed om mij heen kijkend, zie ik dat Zwartewatersklooster niet ver meer kan zijn. Een weggetje dat mij met een roestig bord streng waarschuwt van laag allooi te zijn en de naam ‘Scholenland’ draagt, loopt vrijwel kaarsrecht de goede richting in. Ik weet bijna zeker dat ik er nog nooit heb gereden. Best vreemd, want ik fiets hier behoorlijk vaak.

Als ik op de kop van mijn nieuw stuk asfalt op de Rechterenweg stuit, stuur ik de fiets linksaf op weg naar de Veldschuur en Zwartewatersklooster. Aan de rechterkant ligt haaks op de weg een sfeervol verlichte sloot. Ik besluit een foto te nemen. Het bordje verschaft op de oever scheefgezakt informatie over de sloot. Het kaarsrechte water heet Kloosterzielstreng.

Kloosterzielstreng: wat een prachtnaam! Ik ben echt blij dat ik een bescheiden pareltje in het Staphorsterveld heb gevonden. De naam suggereert dat deze sloot ooit een levensreddende ader moet zijn geweest van de nonnen in het klooster van weleer. Jammer dat ik thuis alleen ontnuchterende waterkundige en planologische ambtenarentaal over de sloot heb kunnen vinden op internet.

Na Zwartsluis besluit ik op de Staphorster Grote Stouwe de weg achterom Hamingen te nemen. Gelukkig blijkt het stukje onverhard Oeverlanden goed te nemen met de racefietsbanden. En zo wordt een geplande rit over bekende paden opeens een mooie ontdekkingstocht.

Scroll Up

Pin It on Pinterest