Koeienkompas

Trekvogels hebben een intern kompas dat hen feilloos duizenden kilometers verder naar hun warme einddoel brengt, dat is bekend. Wat waarschijnlijk heel weinig mensen weten, is dat koeien deze eigenschap ook hebben.

Wereldwijd blijken koeien een voorkeursrichting te hebben als ze in de wei staan: de lengteas van hun lichaam blijkt zich vrij precies naar het magnetische Noorden van onze planeet te richten. Alleen als het heel warm is, of juist regenachtig, passen de koeien hun standpunt aan, zo blijkt uit onderzoek van een aantal Duitse wetenschappers. Een grappige bevinding, maar nog verrassender is de manier waarop de onderzoekers aan hun informatie zijn gekomen. Ze hebben namelijk gebruikgemaakt van Google Earth.

Vanachter hun pc’s hebben ze beelden van weilanden over de hele wereld bekeken en hebben ontdekt dat onder normale omstandigheden (precies als de foto’s voor Google Earth genomen worden, want het moet helder zijn), twee van de drie koeien precies naar het magnetische Noorden gericht staan. Of de dieren met behulp van hun koeienkompas de kop of staart die kant op richten, weten de wetenschappers niet, want daarvoor zijn de beelden van Google Earth net niet gedetailleerd genoeg. Een kniesoor die daarop let: wat een grappige vermenging van de digitale met de keiharde ‘echte’ wereld. Ik denk dat de werknemers van Google ook wel hartelijk hebben gelachen om dit bericht.

Scroll Up

Pin It on Pinterest