Koffiepauze

Iedereen die met een wat grotere groep mensen aan het werk is, kent het verschijnsel ongetwijfeld: je hebt zin in koffie, maar geen trek in koffiejuffrouw spelen voor de hele afdeling. Het leidt tot uitgestelde bevrediging van de koffiebegeerte, stiekem drinkgedrag, of ongegeneerd meeliften op collega’s met iets meer gevoel voor collegialiteit.

Er wordt meestal niet veel over gezegd, althans rechtstreeks, maar des te meer over gedacht. Het is op zich best begrijpelijk dat iemand geen zin heeft om te zeulen met koffiebekerhouders, te moeten nadenken over de variaties in toevoegingen die mensen nu eenmaal hanteren, te moeten wachten bij de koffieautomaat en – nog erger – een stroef gesprekje te moeten voeren met een collega van een andere afdeling, u weet wel, zo’n collega die je eigenlijk niet goed kent, waardoor je niet goed weet wat te zeggen en eigenlijk alleen maar naar het eind van het verhaal verlangt. Zo geformuleerd moeten we met z’n allen toch wel ongelooflijk veel van koffie houden om al die dingen te moeten doorstaan.

Er is goed nieuws voor afdelingen waar het koffierondje alles behalve soepel verloopt. Het Nederlandse internetbedrijf Coupling heeft namelijk het online programma Getcoffee ontwikkeld. Een bedrijf of afdeling kan hier een lijst samenstellen van alle collega’s. De naam die voor deze groep mensen wordt gekozen, is tevens de link naar de lijst. Hier staat een overzicht van alle mensen die meedoen. Als de beheerder op de knop ‘Who?’ drukt, kiest de website in precies vijf seconden het nieuwe slachtoffer. Die mag dus fijn koffie halen voor de rest. Geen gezeur meer en als er maar genoeg mensen meedoen, ben je ook niet zo vaak aan de beurt. Briljant voorbeeld van kracht door eenvoud, toch?

Scroll Up

Pin It on Pinterest