Kopieerbeveiliging op de schroothoop

Het gerucht deed al stevig de ronde en gisteren bleek het ook gewoon waar te zijn: alle nummers uit de muziekbibliotheek van iTunes zijn met onmiddellijke ingang zonder kopieerbeveiliging (DRM) te downloaden.

Dit maakte Philip Schiller, Apple’s opperhoofd voor productmarketing, bekend tijdens de keynote op de Macworld Expo in San Francisco. Het computerbedrijf heeft hiervoor overeenkomsten gesloten met ‘grote jongens’ als Universal Music Group, Sony BMG, Warner Music Group en vele onafhankelijke platenlabels. EMI bood de muziek al zonder kopieerbeveiliging aan in iTunes.

De prijs van de nummers gaat variëren, iets waartegen Apple zich lange tijd heeft verzet, maar de platenmaatschappijen juist graag wilden. Het lijkt erop dat de wens van Apple om de kopieerbeveiliging van nummers te halen, is ingewilligd omdat de fabrikant bereid was de vaste prijs voor alle nummers in te leveren. Het compromis dat aldus ontstond, is dat muziek nu tussen de 69 dollarcent en 1,29 dollar per nummer gaat kosten. De populaire en nieuwe nummers worden daarbij waarschijnlijk aanvankelijk het duurst, gaan na een tijdje in prijs omlaag om na een onbepaald aantal jaren (maanden?) voor het laagste tarief over de toonbank te gaan. Dit prijsbeleid werd overigens niet aangekondigd, maar is een logische redenatie van de manier waarop niet alleen platenmaatschappijen hun producten over het algemeen aan de man proberen te brengen.

Helaas voor iedereen die vóór afgelopen dinsdag muziek heeft gekocht met kopieerbeveiliging, komt dat slot niet automatisch te vervallen. Wie al zijn muziek vrijelijk wil gebruiken, moet hiervoor (in de VS) 30 dollarcent per nummer gaan betalen. Dat kan aardig in de papieren gaan lopen dus! Maar ach, sinds de introductie van iTunes is de gratis omweg al bekend. Je brandt een album op een cd en ript deze cd vervolgens met iTunes of een (betere) ripper als Max. De mp3-bestanden zonder kopieerbeveiliging importeer je daarna gewoon in iTunes. Het is officieel in strijd met de regels voor gebruik van muziek uit de bibliotheek van iTunes, maar wat zou dat…

De belangrijkste conclusie die uit deze aankondiging kan worden getrokken, is dat de kopieerbeveiliging op muziek op de schroothoop kan. Als de grootste muziekwinkel van de Verenigde Staten besluit om alle muziek zonder kopieerbeveiliging aan de man te brengen, kan eigenlijk geen enkele concurrent het nog maken wel zo’n slot op muziek te zetten. En de beslissing van Apple werkt ook de andere kant op: concurrenten die reclame maakten met het feit dat hun muziek vrijelijk te gebruiken was, kunnen dit argument niet langer gebruiken om zich ‘af te zetten’ tegen iTunes. Apple blij, de iTunes-klanten blij en de concurrentie waarschijnlijk iets minder blij…

PS: De keynote op de Macworld Expo wordt normaalgesproken gedaan door Apple’s hoogste baas Steve Jobs. Dat deze had aangekondigd de keynote niet te doen, plus het besluit van Apple dat dit de laatste Macworld zou zijn waar het bedrijf nog bij aanwezig zal zijn, leidde de afgelopen weken tot de meest wilde geruchten, speculaties en andere ruis. Steve Jobs zag zich zelfs genoodzaakt een verklaring over zijn gezondheid uit te vaardigen. Zijn vermagering had niets met een levensbedreigende ziekte te maken, maar was een goed behandelbare, hormonale kwestie. De Mac-gemeenschap kon opgelucht ademhalen, hun goeroe heeft nog vele jaren voor zich. De hele kwestie, meerdere door elkaar heen lopende kwesties eigenlijk, is weer een prachtige illustratie van de levendigheid van de Mac-gemeenschap. Er is reeds veel gezegd over deze ‘community’ en nu is er zelfs een Israëlische film over gemaakt. De technologywebsite C|NET wijdt er een leuk artikel aan, dat zeker voor de trouwe gebruikers van de Mac een feest van herkenning zal zijn.

Scroll Up

Pin It on Pinterest