KPN vaart wel bij groei WiFi-netwerken

Internetbedrijven Google en Skype hebben onlangs bijna twintig miljoen euro gestoken in een Spaans bedrijf dat krap drie maanden oud is. Blijkbaar zien de twee ondernemingen veel in de ambities van internetpionier FON om wereldwijd een netwerk op te bouwen voor mobiel internet.

FON gunt zich weinig tijd in het opbouwen van dit WiFi-netwerk. Zelf netwerken aanleggen is daarbij niet aan de orde, dat kost natuurlijk veel te veel geld en tijd. Dat het FON-netwerk zich in korte tijd zo razendsnel heeft kunnen uitbreiden in Spanje en de VS, heeft te maken met een slim plan van de Spanjaarden. Het netwerk wordt namelijk opgebouwd door mensen hun bestaande internetverbinding met elkaar te laten delen. Op deze manier ontstaan zogenaamde hotspots, punten waar mensen draadloos toegang kunnen krijgen tot internet. Wie daarbij zijn breedband internetverbinding ter beschikking stelt, mag gratis gebruikmaken van het FON-netwerk.

Om in het FON-netwerk te kunnen komen moeten gebruikers software downloaden en deze installeren in hun router, het kastje waarmee een of meerdere computers verbinding hebben met internet. Daarmee is hun internetverbinding geschikt om te delen met andere zogenoemde Foneros. FON wil daarover ook afspraken maken met internetaanbieders. De ambities van FON zijn met de beste wil van de wereld niet bescheiden te noemen: het bedrijf van de Argentijn Martin Varsavasky wil binnen vier jaar minstens een miljoen hotspots op zijn netwerk hebben aangesloten. Dat is volgens Varsavasky vele malen meer dan de huige grote WiFi-netwerken van Nederlandse aanbieders als KPN en T-Mobile, die momenteel niet veel verder komen dan zo’n dertigduizend hotspots.

De belangen van Google en Skype in het welslagen van FON zijn vrij duidelijk. De kernactiviteit van Google is nog steeds de zoekmachine en het bedrijf uit de Californische stad Moutain View is zeer gebaat bij mensen die onderweg kunnen blijven gebruikmaken van deze zoekmachine.

Skype heeft ook een overduidelijk belang bij het FON-netwerk. Skype is in korte tijd populair geworden omdat het mensen in staat stelt om via een bestaande internetverbinding met elkaar te telefoneren, en dat is stukken goedkoper dan de tarieven die bijvoorbeeld KPN daarvoor rekent voor het traditionele telefoonnet. Veel punten waar draadloos internet beschikbaar is, betekent meer kans op telefoongesprekken met Skype via deze hotspots en dat is natuurlijk weer goed voor de zaken.

Dit is tevens het belang van Google, dat met Talk sinds eind vorig jaar net als Skype een programma in de aanbieding heeft waarmee telefoongesprekken via internet mogelijk zijn. De lachende derde in deze ontwikkeling zijn waarschijnlijk weer de telecommunicatiebedrijven. Hoe groter namelijk het succes van Google, Skype en FON, des te meer dataverkeer over de netwerken loopt. En dat zullen telecombedrijven echt nooit gratis aanbieden.

Scroll Up

Pin It on Pinterest