Legale videokopie

Real Networks, maker van de mediaspeler Real Player, heeft een programma op de markt gebracht waarmee beveiligde dvd’s kunnen worden gekopieerd en op een pc bewaard. Dit lijkt op het eerste gezicht een vrijbrief voor grootschalige piraterij, maar dat is volgens Real zeker niet het geval.

Real DVD haalt de beveiliging helemaal niet van de dvd’s af als ze de film kopieert en voegt er zelfs een eigen beveiliging tegen illegaal gebruik aan toe. Deze beveiliging voorkomt volgens Real dat mensen de bestanden gaan delen met anderen op populaire p2p-netwerken als Limewire en BitTorrent. Het programma is echt alleen maar bedoeld voor het maken van een bibliotheek van video’s waarvoor mensen toch al hebben betaald, aldus Real. Volstrekt legaal dus!

Het is ook waar dat het programma bij het afspelen van kopieën geen onderscheid kan maken tussen een film die door Real DVD zelf is gekopieerd en een kopie van een ander. Maar het op die manier uitwisselen van kopieën wordt sterk beperkt door de beveiligingen die Real zelf inbouwt. De maker ziet dus geen enkel obstakel, maar of de filmindustrie dat ook ziet, valt te betwijfelen. Het zal waarschijnlijk niet zo lang duren eer de belangenorganisatie van de filmindustrie, de Motion Pictures Association of America met een leger advocaten op de stoep staat bij Real. Misschien kunnen we in de tussentijd een wedstrijdje ‘wie kopieert de meeste dvd’s in één week met Real DVD’ organiseren 😉

Scroll Up

Pin It on Pinterest