Lentekriebels langs de Vecht

GO!

Het officiële doel van de lange duurloop van vandaag was een conditietest in voorbereiding op de 60 van Texel. Dat was een succes, maar hardlopen in korte broek onder een strakblauwe lucht gaf toch de meeste voldoening.

Toen de route van vandaag donderdagavond definitief gestalte kreeg op het beeldscherm, was ik er niet helemaal gerust op. Ik loop veel en lang, maar meer dan 37 kilometer zijn ook voor mij iets om serieus te nemen. Gelukkig bleken die kriebels vandaag nergens goed voor. Ja, ik heb de afgelopen maanden hard getraind en een mooie conditie opgebouwd, maar ik denk dat het lentegevoel dat gisteren al in de lucht hing, me vandaag extra energie heeft gegeven.

Die extra power bleek genoeg om vele kilometers rondom het beoogde wedstrijdtempo van 5 minuten per kilometer hard te lopen en een aantal kilometers zelfs flink te versnellen. Het geplande uitlopen naar Meppel vanaf de 32K ging na de eerste kilometer zelfs zo lekker, dat er al snel weer tempo’s rond de 5 minuten de kilometer uitrolden. Wat een verschil met de Mar-athon van vorig jaar, toen ik de laatste tien kilometer nauwelijks doorkwam en na afloop slechts kon strompelen. De test van vandaag geeft me echt vertrouwen dat ik de 60 van Texel ga volbrengen.

Nog even terug naar de lentekriebels van vandaag. Drie weken geleden liep ik ook langs de Vecht en schoot ik in een bocht een fraai winterlandschap. Hoe anders zag dezelfde bocht er vandaag uit. Grijstinten en witte tonen zijn vervangen door brutaal blauw en nog wat aarzelende groentinten. De donkergrijze koude stroom heeft plaatsgemaakt voor een lichtblauwe curve. De bomen zijn nog steeds kaal, maar het gevoel van de lente hing in de lucht. Heerlijk!

Plaats de cursor op de afbeelding om te zien hoe deze bocht in de Vecht er drie weken geleden uit zag.