schaapskudde berggierslanden

Levende grasmaaiers

GO!

Ze duiken overal op, horen al jarenlang bij ons stadje en toch blijft zo’n schaapskudde in de stad een bijzondere vorm van groenonderhoud. Wat deze stadsinwoner met natuurverlangens betreft houdt de gemeente dat nog heel lang zo!

Meppel is nu niet bepaald een ‘Big City’ concludeerde ik ruim zeven jaar geleden op Instagram. Die dag stond er aan weerskanten van de Handelsbrug over het Meppeler Diep een file. Niet omdat de brug open stond, maar vanwege een kudde schapen die op weg was naar een nieuwe locatie. Fietsers konden gewoon voort blijven bewegen, maar Wielrenner Robert kneep ervoor in de remmen. De scène die Meppel in één klap degradeerde tot dorp was ook te mooi om te negeren.

Ik heb altijd gedacht dat de schaapskudde van Meppel een tijdelijk iets zou zijn. Niets is minder waar. Die levende grasmaaiers duiken al jarenlang op alle grote, groene plekken van onze stad op. En vervullen blijkbaar een nuttige functie. Hardlopend, als wandelaar of op de fiets ontmoeten we elkaar best vaak. Het blijft bijzonder, dus waag ik regelmatig een poging het contrast tussen ruraal en stedelijk vast te leggen. Veel pica’s belanden in het digitale zwarte gat. Vandaag was het weer eens raak, al blijft de Insta hieronder onovertroffen.