Lonely Planet

Van start!

Twee reislustige types stonden na een dag van busreizen en spanning of de aansluitingen wel goed zouden komen dan toch eindelijk in het Italiaanse stadje Volterra. Helemaal blij dat dit prachtige, historische stadje met de kenmerkende hoge woontorens werd bereikt, maar er moest nog wel even onderdak voor de nacht worden verzorgd.

De ervaren reizigers maakten zich geen zorgen, want in hun ‘bijbel’, de Lonely Planet, hadden ze gelezen dat de lokale monniken best bereid zijn om vreemdelingen een nachtje onderdak te verlenen. Optimistisch en lichtelijk opgewonden over het vooruitzicht een nacht in een klooster te verblijven, togen de reizigers naar de oase van geestelijke rust in een van toeristen vergeven stadje.

Aangekomen bij het klooster, belden ze aan en moesten een kleine eeuwigheid wachten eer een monnik kwam aangelopen. Met een uiterst vriendelijke blik die desondanks iets van verbazing verried, deed de monnik open en vroeg in zijn beste Engels waarmee hij de reizigers van dienst kon zijn. Met de Lonely Planet in de hand vertelden de reizigers wat ze van hem verwachtten. ‘Ach ja, de Lonely Planet’, begon de monnik lachend te vertellen, ‘wij hebben inderdaad ooit mensen laten overnachten in ons klooster. Het leidde echter te vaak tot toestanden waarop we niet zaten te wachten. We zijn er al jaren gelden mee gestopt.’

Toen hij de reizigers vroeg of ze hier aan de poortstonden omdat de jeugdherberg vol zat, antwoordden ze geheel naar waarheid dat ze daar nog niet waren geweest. In zijn ogen lazen de reizigers de welwillendheid om hen voor één keer in het klooster te laten overnachten als ze gezegd hadden dat de jeugdherberg helemaal vol was. Maar tegen zo veel welwillendheid was hun bereidheid tot een leugentje om bestwil absoluut niet opgewassen. Sterker nog, het kwam geen moment in hen op.

Dit waargebeurde verhaal illustreert het grote manco van reisgidsen, namelijk hun houdbaarheidsdatum. Iedere ervaren reiziger weet dat ook de nieuwste versies van gidsen vaak al zaken bevatten die verouderd zijn. Hoeft op zich niet erg te zijn, maar actuele informatie is natuurlijk wel het fijnst. Het is precies om deze reden dat de website ‘Spotted by Locals’ in het leven is geroepen. Het is een website waar informatie over een aantal bekende steden valt te lezen. Het mooie is dat de artikelen zijn geschreven door mensen die in die steden wonen en ‘dus’ de plekjes kennen die leuk zijn en normaal nooit worden gevonden door toeristen. Ik ben alweer de nodige jaren weg uit Amsterdam, dus kende ik lang niet alle tips over deze stad. Oover de vermelding van bioscoop ‘The Movies’ kan ik echter alleen maar blij zijn. Deze bioscoop aan de kop van de Haarlemmerdijk is inderdaad een must voor iedere liefhebber van de authentieke bioscoopsfeer. Typisch zo’n bezienswaardigheid die de gemiddelde toerist over het hoofd ziet als ie de weg niet kent. Als de andere steden ook van dit soort tips hebben, dan zit het wel snor met deze website!

Scroll Up

Pin It on Pinterest