Luie laptoppers

Van start!

Jaarlijks worden er op Amerikaanse vliegvelden een slordige 637.000 laptops achtergelaten, zo meldde Gizmodo afgelopen dinsdag. Pardon? Heel ruim een half miljoen draagbare computers vergeten door hun rechtmatige eigenaar? Een half miljoen maal toch al snel een slordige achthonderd euro? Reizigers laten dus jaarlijks zo’n 500.000.000 (dat is dus vijfhonderd miljoen) euro aan hardware liggen? Geen wonder dat de verkopen van laptops al jarenlang in de lift zitten, wat een enorm bedrag is dat zeg!

Nog veel vreemder is echter dat ruim zestig procent van deze verloren laptoppen nooit meer wordt opgehaald. Dit feit gecombineerd met het statistische gegeven dat in de 36 grootste vliegvelden van de VS wekelijks ruim tienduizend laptops worden opgegeven als zijnde gestolen, doet mij vermoeden dat laptopeigenaars tot een verdacht soort mens behoren. Ergens op weg van de wachtruimte naar het vliegtuig komt eigenaar ‘X’ erachter dat zijn laptop nog op de verre van comfortabele plastic stoel ligt. ‘Ach, ik claim thuis wel dat ie gestolen is, dan haal ik mijn vlucht in ieder geval nog en krijg ik mijn geld in ieder geval weer terug’, denkt mijnheer, en hij stapt goed gemutst het vliegtuig in.

Zo zijn er nog wel een paar scenario’s te bedenken. Maar misschien is het allemaal nog veel erger en donderen laptopeigenaren wel doelbewust en met voorbedachten rade hun bezit in een hoekje van het vliegveld omdat ze een nieuwer, beter, sneller, flitsender of hipper modelletje willen hebben en daar ‘natuurlijk’ niet voor gaan betalen.

Vreemde gedachtegang zegt u? Misschien, en dit wordt op het eerste gezicht bevestigd door een onderzoek naar dit gegeven waarin 53 procent van de ondervraagden aangeeft dat de laptop vertrouwelijke informatie staat. Toch best vervelend als je een apparaat met gevoelige info kwijtraakt, toch? Maar dat kan natuurlijk ook een sociaal wenselijk antwoord zijn, want die worden vaak gegeven in enquêtes, ondanks de beloofde anonimiteit. En een derde mogelijke verklaring is dat veel laptopbezitters een ietwat luie instelling hebben en een laptop liever als gestolen opgeven dan deze later weer te moeten ophalen, daarin gesteund door verzekeringsmaatschappijen die uitbetalen. Maar die nemen uiteindelijk zakelijk wraak door de premies jaarlijks te verhogen, dus uiteindelijk betalen we al die ‘gestolen’ laptops gewoon zelf netjes terug…

Scroll Up

Pin It on Pinterest