zonsondergang hoogeveense vaart meppel

Maand van de zonsondergangen

GO!

April 2020 gaat de boeken in als een van de droogste aprilmaanden in de door de KNMI geregistreerde geschiedenis van het weer. Een potentieel zorgelijk record, al leverde het prachtige weer ook veel mooie zonsondergangen op.

April was droog en kende een record aantal uren zonneschijn, maar zal ins ons land toch vooral de geschiedenis ingaan als de maand van de ‘intelligente lockdown’. We mogen het huis uit om boodschappen te doen en het lichaam ter ontspanning in beweging te zetten, maar verder is er niet veel te beleven. April is niet ‘de maand van’ maar de maand zonder werken op kantoor, theatervoorstellingen, sportwedstrijden, terrasje pikken, concerten, festivals, bezoekjes aan vrienden en familie, noem maar op. Een tamelijk eentonige maand dus. Iedere nieuwe dag begint zo langzamerhand op alle vorige te lijken. Behoorlijk saai…

En wat doen mensen die verder niet zo veel mogen doen? Die gaan wandelen, hardlopen, fietsen, wielrennen, mountainbiken, skaten, enzovoort, om letterlijk en figuurlijk even uit de coronasleur te zijn. Het is daardoor best druk op sommige plekken en dat is dan in het ‘anderhalve metertijdperk’ weer niet zo handig. April was voor de familie Hertogs daarom ook de maand van de laatste verlichte uurtjes van de dag, het deel waarin de bossen, heide en paden behoorlijk rustig bleken te zijn. Het heeft ons even lekker de tijd gegeven om ontspannen te sporten en te genieten van de vaak prachtige zonsondergangen.