Mestvaalt

Van start!

Er is nog hoop voor de mensheid. Of wat ik eigenlijk wil zeggen: ik heb in een zwartgallige bui de mensheid weer iets zwarter voorgesteld dan nodig is gebleken.

De hype rond het verschijnsel Second Life aanschouw ik al enige tijd met de nodige scepsis. Als we de schrijfsels hierover mogen geloven, zit zo’n beetje iedere rechtgeaarde Nederlander virtueel te zijn in deze digitale wereld. Veel bedrijven en instellingen geloven dit nog ook en bouwen winkels, complete gemeentehuizen, noem maar op, om de in razend tempo aanwassende meute Second Life-inwoners van dienst te zijn of hen juist heel reële keiharde euro’s uit de al even echte portemonnee te kloppen.

Ha, allemaal voor niets, want wat blijkt: slechts een hele kleine minderheid van de ruim 300.000 Nederlanders die zich op Second Life hebben geregistreerd, begeeft zich ook daadwerkelijk in deze virtuele wereld. Uit cijfers die beheerder Linden Labs op zijn website heeft gepubliceerd, blijkt dat zo`n 17.000 Nederlanders hun figuurtje (avatar) in het Tweede Leven actief gebruiken. De cijfers bevestigen eerdere indicaties van het bedrijf dat veel mensen een zogenoemde avatar op het internetprogramma aanmaken, maar vervolgens niet meer naar dit alter ego omkijken.

Kijk, dat geeft me dan weer een beetje hoop. Blijkbaar zijn er toch heel veel meer mensen zoals ik. Best nieuwsgierig en ook wel bereid om even de moeite te nemen om een avatar aan te maken, maar in de realiteit van alledag er al snel achter komend dat het wel erg veel tijd vreet om een beetje fatsoenlijk door het Tweede Leven te banjeren. En dus sterven dagelijks duizenden avatars een wisse dood, of doen ze lange tijd helemaal niets. Ze staan op een plein en staren al weken naar de ingang van de virtuele Nike-winkel, doen er al maanden over om de draaideur van het digitale gemeentehuis van Zoetermeer in te stappen, enzovoort.

Het leger der verdoemden is aldus het zoveelste afvalproduct dat voeding geeft aan de groeiende mestvaalt van hypes op en rond internet. Ja, internetgoeroes der Lage Landen, er zijn heel wat minder mensen die het Tweede Leven echt de moeite waard vinden dan jullie ons doen willen geloven.

Scroll Up

Pin It on Pinterest