Microsoft Internet Exception

Misschien wist u het niet, maar Microsoft lapt al jaren internationale standaarden voor het weergeven van websites aan de laars. Internet Explorer (IE) heeft zo zijn eigen interpretaties over de manier waarop de code achter websites moet worden geïnterpreteerd.

Dit tot grote frustratie van webdesigners, want deze maken een website volgens de geldende standaarden en moeten deze vervolgens her en der uitbreiden met aanpassingen die alleen bedoeld zijn om Internet Explorer de website fatsoenlijk te laten tonen. Een website alleen voor browsers maken die zich wel aan de standaarden houden is helaas geen optie, want de grote meerderheid van de mensheid gebruikt nog steeds de browser van Microsoft als gereedschap om internet te verkennen.

Microsoft lapte jarenlang niet alleen de internationale standaarden aan zijn laars, ook de smeekbeden van de internationale internetgemeenschap vonden totaal geen weerklank op de ontwikkelafdeling van Microsoft. Aldus werd internet langzaam maar zeker voorzien van websites die niet voldoen aan eisen waar de overgrote meerderheid van webontwikkelaars zich dolgraag aan zou willen houden. Allemaal de schuld van ‘Microsoft Internet Exception’.

En toen gebeurde er een wonder: Microsoft bleek te hebben geluisterd naar de smeekbeden en laat de achtste versie van IE zich conformeren aan de standaarden voor webdesign. Het goede nieuws werd enigszins cynisch ontvangen, waar na nu blijkt keihard sarcasme een betere instelling was geweest. Wat blijkt namelijk: nu IE 8 zich eindelijk aan de standaarden houdt, is er geen enkele belangrijke website ter wereld meer die er een beetje fatsoenlijk uitziet in IE 8, die van Microsoft zelf niet uitgezonderd!

Microsoft heeft daarom een lange lijst geproduceerd met websites die niet goed functioneren met hun nieuwste browser. Je moet maar durven: eerst jarenlang als een arrogante en eigenwijze monopolist afdwingen dat iedereen zich aanpast aan jouw grillen, en als je dan eindelijk water in de wijn doet, de rest van de wereld verwijten dat ze niet voldoen aan de standaarden die jouw product eindelijk ook eens hanteert. Mijn oprechte deelneming gaat uit naar alle webontwikkelaars en webdesigners die hun huiswerk dunnetjes mogen overdoen. Je zou bijna smeken om een internationale wet die het ondernemingen verbiedt af te wijken van standaarden.

Scroll Up

Pin It on Pinterest